SRBIJA NABAVLJA KINESKE RAKETE? Otkrivamo šta je u planu Vojske Srbije

R. Dragović

29. 07. 2020. u 10:00

VOJSKA Srbije do kraja godine "zadužiće" 12 raketno-artiljerijskih sistema malog dometa za odbranu od napada iz vazduha "pasars".

СРБИЈА НАБАВЉА КИНЕСКЕ РАКЕТЕ? Откривамо шта је у плану Војске Србије

Arhiva

Okosnica snage novog domaćeg vozila biće francuske rakete "mistral" koje će dejstvovati zajedno sa topom kalibra 40 milimetara. Nabavkom veće količine "pasarsa" Vojska Srbije na duži rok rešiće problem zaštite svojih jedinica od napada iz vazduha.

Najvažnije pitanje za odbranu iz vazdušnog prostora jeste nabavka raketnog sistema PVO srednjeg dometa. Ovo pitanje već godinama je na vrhu liste prioriteta vojnog vrha Srbije, a svoj konačni oblik dobiće u najavljenom Strategijskom pregledu odbrane, kao i Planu opremanja Vojske Srbije za period do 2030. godine. Ovi dokumenti su u fazi izrade, a planirano je da budu usvojeni u narednih pet meseci.

Arhiva

Iako je nedavna nabavka ruskog PVO sistema "Pancir" ublažila problem zastarelosti sistema za odbranu iz vazduha, ovo pitanje nije trajno skinuto sa dnevnog reda. Još uvek se traži rešenje i za zastarele i nedovoljne radare, koji znatno ograničavaju odbrambene sposobnosti naše vojske. Poznavaoci raketne tehnike rešenje na nešto duži rok vide u kupovini, ali i u modernizaciji postojećih raketnih sistema "neva" i "kub". Ovo naoružanje iako proizvedeno još u eri Hladnog rata i dalje ima potencijal za unapređenja, a mogućnosti za ovu vrstu projekata razmatrane su u saradnji sa Belorusijom.

Arhiva

- Kao jedno od rešenja za odbranu iz vazduha na većim visinama najčešće je pominjan ruski sistem "Buk M2". Osim što je reč o pouzdanom i proverenom sistemu, kao tehnološki produžetak "kuba" kojim raspolaže Vojska Srbije, bio bi blizak našim posadama. Kupovina je najavljena još početkom 2017. godine, ali pregovori još nisu zatvoreni - kaže sagovornik "Novosti" iz Vojske Srbije.

RUMUNIJA DOBIJA "PATRIOT"

EVENTUALNOM nabavkom kineskog sistema FK-3, koji po mogućnostima odgovara ruskom S-300, Srbija bi se pridružila Rumuniji i Bugarskoj, čije vojske jedine u regionu mogu da postave raketnu odbranu svoje teritorije i na većim visinama. Rumuni bi do kraja godine trebalo da stave u funkciju američki raketni sistem "Patriot", koji je plaćen gotovo četiri milijarde dolara. Bugarska svoje nebo zaključava proverenim ruskim sistemom S-300, koji bi mnogi domaći stručnjaci voleli da vide i u Vojsci Srbije.

Strateški dokumenti o budućim nabavkama svakako će imati u vidu i kineski raketni sistem FK-3, koji se smatra kineskom verzijom ruskog S-300. Mogućnost za kupovinu ovog sredstva bila je prošle godine tema na više susreta najviših delegacija Srbije i Kine. Kinezi su, prema saznanjima "Novosti", pokazali spremnost da nam prodaju ove rakete, i to pod izuzetno povoljnim uslovima. Pregovori započeti na visokom nivou još uvek nisu okončani, a epilog ovog posla mnogi vide u sledećih nekoliko godina.

U Ministarstvu odbrane kažu da će se u Planu opremanja Vojske Srbije u narednoj dekadi naći samo naoružanje naophodno za podizanje sposobnosti naše vojske prema proceni rizika i pretnji.

- U pripremama za izradu ovih dokumenata, koja su logičan nastavak Strategije odbrane, razrađeno je nekoliko scenarija ugrožavanja bezbednosti Srbije. To su sve parametri na osnovu koga će biti planirane srednjoročne nabavke - ističu u ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

DŽONSON UKRAJINCIMA: Vredi platiti skupu cenu za slobodu-ruska pobeda proizvela bi jezive posledice