U SMRT ODVELI 15 MOJIH KOSTIĆA: Svedočenje Olgice Božanić o teroru pripadnika takozvane OVK nad Srbima u opštini Orahovac pre 22 godine

D. ZEČEVIĆ

18. 07. 2020. u 13:17 >> 13:18

ZEMLjORADNIK Anđelko Kostić (62), iz Orahovca, ubijen je na kućnom pragu. Miran i povučen čovek, izdržavao je porodicu od svog rada na imanju. Kada je u noći između 17. i 18. jula 1998, čuvši pucnjavu, krenuo iz kuće da vidi šta se dešava, nije stigao dalje od praga.

У СМРТ ОДВЕЛИ 15 МОЈИХ КОСТИЋА: Сведочење Олгице Божанић о терору припадника такозване ОВК над Србима у општини Ораховац пре 22 године

Foto Privatna arhiva

On je prva žrtva napada terorističke OVK na sela Opteruša i Retimlje u opštini Orahovac koji je počeo te noći. Njegovu sahranu, naoružani do zuba, nadgledali su pripadnici OVK, a posle nje su kidnapovali žitelje ova dva sela. Među njima i Anđelkovog sina Živka (21), momka koji se tek vratio sa služenja vojnog roka.

Žitelji Orahovca i danas tvrde da je porodica Kostić jedna od onih na Kosovu i Metohiji koja je doživela najveće stradanje i tragediju, jer su teroristi OVK, tih julskih dana, ubili 15 njihovih muških glava. I u izveštaju o trgovini ljudskim organima na KiM Dika Martija, nekadašnjeg specijalnog izvestioca Saveta Evrope, spominju se Srbi iz Opteruše i Retimlja koji su, po svedočenju bivših pripadnika takozvane OVK, odvezeni do mesta Kukeš u Albaniji 23. jula 1998, a među njima je bilo njih 14 sa prezimenom Kostić.

NIKO NIJE ODGOVARAO

TOKOM protekle 22 godine, samo preživeli članovi porodica ispitivani su o ovom zločinu terorista takozvane OVK. Svedoka je, nažalost, sve manje, jer su mnogi od tuge za svojom decom i bliskim srodnicima preminuli, ne dočekavši pravdu i istinu. Otišli su a nisu saznali ko je naredio kidnapovanja i ubistva njihovih najmilijih. Niko do dana današnjeg za ove zločine nije procesuiran - ispričala nam je Olgica Božanić Kostić.

- Tih dana nismo očekivali ništa osim smrti. To su najcrnji dani mog života. U danu su mi u smrt odveli 15 muških rođaka, tada sam ostala bez sve braće, bez najrođenijih Todora (33) i Lazara (26). Od njih imam samo fotografije i uspomene - sa mnogo bola govori, za "Novosti", Olgica Kostić Božanić. - Tragedija orahovačkih Srba i teror nad njima zapravo su počeli 11. jula 1998. godine, otmicom mog rođaka Jugoslava Kostića (33) na radnom mestu noćnog čuvara na brestovačkim padinama vinograda PKB "Orvin". Posle nedelju dana, u ponoć, napadnuti su i kidnapovani svi Srbi u Retimlju i Opteruši. Tada su ubijeni i otac i sin, Rajko i Cvetko Nikolić. Tela nekih od mojih Kostića pronađena su u masovnoj grobnici, jami Volujak kod Kline, aprila 2005. godine. Preuzeli smo ih 13. oktobra na prelazu Merdare. Sahranili smo ih na groblju Orlovača u Beogradu, dan kasnije.

Foto Privatna arhiva

Za vreme tog stravičnog napada na Orahovac, koji je trajao sve do 21. jula, kako nam je naša sagovornica ispričala, kidnapovano je i odvedeno u logore i zatvore takozvane OVK više od stotinu srpskih civila: žena, dece, starih i nemoćnih, kao i monaha Manastira Svetih Vrača u Zočištu.

Julske dane stradanja ne zaboravljaju ni ostali Srbi u Orahovcu, ni njihovi najmiliji.

Foto Privatna arhiva

Teroristi su presretali ljude na ulicama, gde god bi ih sreli. Kidnapovali su porodice Baljošević i Lukić iz Orahovca, od kojih su poštedeli jedino baku Krunislavu, njenu snahu i jednogodišnjeg unuka, dok su joj sina i supruga odveli sa ostalim kidnapovanim Srbima - pričaju žitelji ove enklave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!