Poslednji živi nosilac Ordena narodnog heroja Jugoslavije nosi još jedno odličje

Z. Nikolić

08. 07. 2020. u 10:30

GENERAL JNA Petar Matić Dule, na svoj stoti rođendan, neočekivano je "ponovo" postao narodni heroj. Poslednjem živom nosiocu Ordena narodnog heroja Jugoslavije odlikovanje je u ponedeljak uručio Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Последњи живи носилац Ордена народног хероја Југославије носи још једно одличје

Foto: Tanjug

Prvi put, orden mu je dodeljen pre gotovo sedam decenija, 20. decembra 1951, zbog hrabrosti u Drugom svetskom ratu. Nažalost, ovo visoko odlikovanje, koje mu je dodelio maršal Josip Broz Tito, Matiću je ukradeno 1990. godine - i heroj je ostao bez svog odlikovanja. U želji da na prigodan način i uz veliko poštovanje obeleži njegov 100. rođendan, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pronašlo je rešenje za nepravdu počinjenu vremešnom heroju, dodelivši mu ponovo identično, vredno znamenje.

POSLEDNjA DODELA

ZA prvog narodnog heroja Jugoslavije krajem marta 1942. godine proglašen je Petar Leković, borac Druge proleterske brigade, koji se isticao podvizima tokom borbi u Drugom svetskom ratu. Poslednji narodni heroj je major Milan Tepić. Odlikovalo ga je Predsedništvo SFRJ novembra 1991. za junački podvig prilikom dizanja u vazduh skladišta naoružanja u Bjelovaru, kada je svesno žrtvovao svoj život. Inače, poslednji put Orden je dodeljen posle NATO agresije 1999. Tada je odlikovano šest brigada Vojske Jugoslavije i jedna brigada MUP Srbije.

- Na tržištu antikviteta uspeli smo da nađemo odlikovanje kakvo je bilo dodeljivano narodnim herojima i kakvo je imao i general Petar Matić - rekla nam je Ana Đokić, posebni savetnik ministra Đorđevića. - Iz Udruženja osiguravača Srbije su nam pomogli tako što su obezbedili sredstva da orden bude otkupljen.

Tako je narodni heroj ponovo mogao da bude ponosan na svoje životno delo.

Koliko je bilo teško preživeti sve udarce koje je životni put namenio Petru Matiću Duletu, najbolje govore potresni detalji njegove biografije. Rođen je 1920. u Irigu, a bavio se zemljoradnjom do rata. Brzo je ušao u Komunističku partiju, a odmah početkom rata postao je aktivan u Narodnooslobodilačkom pokretu. Najpre je pomagao zarobljenicima da pobegnu iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, a potom bio aktivan borac, oficir, komesar i komandant.

Matić je bio dva puta teško ranjavan, ali je uspeo da preživi. Posle rata, kao visoki oficir, poslat je na dodatno školovanje u Višu vojnu akademiju "Vorošilov" u SSSR. Potom je završio i Višu vojnu akademiju u SFRJ. Penzionisan je 1980. godine u činu general-pukovnika.

U Drugom svetskom ratu učestvovala je cela njegova porodica, kada je doživeo i najteže životne udare. Majka mu je streljana u Jasenovcu 1942. godine, a otac mučen u nemačkom zatvoru i od posledica torture umro je u Irigu. Sestra od strica Anka Matić Grozda takođe je nosilac Ordena narodnog heroja. Poginula je u operacijama za oslobođenje Beograda 1944. Supruga Dušanka takođe je bila učesnik NOR i borac tokom oslobođenja glavnog grada.

Foto: Tanjug

Tekst potpisa
TREĆI PO VAŽNOSTI

ORDEN narodnog heroja bio je treće po važnosti odlikovanje u SFRJ, posle Ordena jugoslovenske zvezde i Ordena slobode. U Važnosnom redu Savezne Republike Jugoslavije bio je na četvrtom mestu, iza Ordena Jugoslavije, Ordena jugoslovenske velike zvezde i Ordena slobode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)