Kako Amerikanci biraju predsednika: Predavanje Predraga Rajića

J. S.

07. 07. 2020. u 10:52

PREDAVANjE pravnika i političkog analitičara Predraga Rajića na temu „Kako Amerikanci biraju predsednika?“ može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Како Американци бирају председника: Предавање Предрага Рајића

Foto: KCNS

Rajić ocenjuje da je predsednik Amerike lice sa veoma širokim ovlašćenjima, daleko širim od onih koje ima predsednik u Francuskoj koja slovi za državu koja favorizuje funkciju predsednika. Za predsednika SAD glasa se svake četiri godine i to prvog utorka posle prvog ponedeljka u novembru,kako je i regulisanom Ustavom. Ove godine u Americi će se glasati 3. novembra.

Predsednik SAD najviše može da ima dva mandata od po četiri godine, a bira se posrednim putem.Bira ga elektorski koledž koji formiraju građani na izborima. Građani elektorima poklanjaju svoje poverenje, a elektori na elektorskom koledžu glasaju za predsednika i oni su zapravo ti koji ga biraju. Elektorski koledž sada broji 548 mesta, što znači da je za pobedu potrebno 270 glasova, ali je moguće i odstupanje.

Rajić se slaže sa jednim slovenačkim filozofom da su američki predsednički izbori toliko važni i toliko bitni da bi bilo dobro kada bi svi na svetu imali pravo glasa na njima, jer pobeda nekog od kandidata na tim izborima može u velikoj meri da oblikuje geopolitičke procese u celom svetu i da najdirektnije utiče i na nas koji u Americi ne živimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)