KADA GRMI, OD MOBILNOG TELEFONA JE OPASNIJE NEŠTO DRUGO: Stručnjak savetuje da se klonite ovog uređaja

Милица Шкорић
Milica Škorić

24. 04. 2024. u 14:55

LOKALNI pljuskovi sa grmljavinom već su pogodili Beograd, kako je i najavio RHMZ. Kako se navodi, na pojedinim mestima očekuje se i grad.

КАДА ГРМИ, ОД МОБИЛНОГ ТЕЛЕФОНА ЈЕ ОПАСНИЈЕ НЕШТО ДРУГО: Стручњак саветује да се клоните овог уређаја

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

U naredna dva sata pljuskovi sa grmljavinom kratkotrajno će biti intenzivni uz lokalnu pojavu sugradice na području zapadne Srbije, Šumadije i u pojedinim delovima Beograda, stoji u upozorenju RHMZ-a.

Profesor Fizičkog fakulteta dr Vladimir Đurđević istakao je da je najvažnije skloniti se sa otvorenog prostora.

Najbolje je ući u neki zidani objekat. Ako vam kuća ili neka zgrada nije u blizini, dobro je ostati u zatvorenom automobilu.

Poluotvoreni prostori, poput nadstrešnica ili autobuskih stanica nisu dobar zaklon od groma. Ne treba stajati pored električnih stubova ni visokog drveća. Ako baš nemate gde da se sklonite – čučnite!

- Najbolje je pratiti vremensku prognozu i ako je za poslepodne najavljeno neko nevreme, grmljavinske nepogode, u tom slučaju ne treba planirati aktivnosti koje možemo da odložimo, tako da možemo da budemo sigurni, odnosno blizu nekog zatvorenog objekta ili kuće u kojoj možemo da se sakrijemo - objasnio je profesor Đurđević.

Suprotno raširenom verovanju, sasvim je bezbedno koristiti mobilni telefon dok grmi. Naravno, ako ste u zatvorenom prostoru. Međutim, trebalo bi da se klonite fiksnih telefona!

- U slučaju udara groma, ta energija može da prođe kroz vodove i stigne do slušalice. Tako da, ako ste u kući, slobodno koristite mobilni telefon u toku oluje. Nije dobro puniti mobilni telefon jer uređaj može biti oštećen - napominje profesor Đurđević.

Gumena obuća se preporučuje naročito onima koji rade na otvorenom, u polju na primer, jer ona predstavlja neki vid izolacije. Tako da, ukoliko se i "desi nešto strašno", kako kaže dr Đurđević, posledice će biti manje.

BONUS VIDEO: PLjUSAK U BEOGRADU - Kiša se sručila na prestonicu

(Espreso)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)