MLADA SRPSKA NAUČNICA IZ PARIZA ZA "NOVOSTI": Predsednik nam daje motivaciju da znanje donesemo u našu Srbiju

Марија Стевановић
Marija Stevanović

08. 04. 2024. u 13:56

LIDIJA Gajinović, mladi stručnjak za nuklearnu energiju i nosilac prestižne stipendije Marija Kiri, rekla je za "Novosti" da joj je razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dao dodatan entuzijazam i motivaciju da stekne što više znanja i da tu pamet donese nazad u Srbiju, kada to bude bilo potrebno.

МЛАДА СРПСКА НАУЧНИЦА ИЗ ПАРИЗА ЗА НОВОСТИ: Председник нам даје мотивацију да знање донесемо у нашу Србију

Foto: Marija Stevanović

- Osnovne studije fizike završila sam u Novom Sadu, nakon toga sam odradila godinu master studija u Strazburu. Međutim, bilo mi je potrebno da pronađem neku konkretnu primenu ove naučne discipline i odlučila sam da se opredelim za nuklearnu energiju. S obzirom na današnji kontekst kada pričamo o energetskoj tranziciji ovo je nešto što je veoma bitno. Svoje studije nastavila sam u Parizu na Univerzitetu Pariz-Sakle gde sam završila master nuklearne energije i te godine sam postala dobitnica stipendije Marija Kiri koju dodeljuje Međunarodna agencija za atomsku energiju u Beču. Pored mene, ovu stipendiju ima još pet devojaka iz Srbije i one studiraju u inostranstvu - rekla je Gajinovićeva.

Govoreći o susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Lidija kaže da joj takav razgovor daje dodatan entuzijazam.

- To utiče pozitivno na nas i daje nam dodatnu motivaciju da steknemo što više znanja ovde, postanemo što veći stručnjaci i budemo u mogućnosti da donesemo to znanje jednog dana nazad u Srbiju, kada to bude bilo potrebno. Ulaganje u Srbiju, obrazovane ljude je nešto što podržavam - zaključila je Lidija za "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)