MINISTAR SELAKOVIĆ U UŽICU: Centralno obeležavanje Dana osoba sa autizmom

Никола Јанковић
Nikola Janković

02. 04. 2024. u 12:01

Centralno obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom upriličeno je u Užicu, ovim povodom, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković sa saradnicima boravio je u gradu na Đetinji.

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ У УЖИЦУ: Централно обележавање Дана особа са аутизмом

N. Janković

 Na događaju u Gradskom kulturnom centru, posvećenom rešavanju problema osoba sa autizmom i njihovih porodica, prisustvovali su članovi brojnih udruženja Saveza za autizam Srbije, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević sa saradnicima, predstavnici institucija socijalne zaštite i brojni Užičani.

- Za početak, ovde u Užicu ćemo otvoriti dnevni boravak za osobe sa autizmom, ali i za druge osobe sa sličnim problemom. To je potrebno njima ali i njihovim porodicama, da znaju da su njihovi bližnji na sigurnom i da mirno mogu otići kod lekara, u kupovinu, da makar za tren mogu izaći iz svog svakodnevnog okruženja bez brige za člana svoje porodice. Četiri udruženja osoba sa invaliditetom dobiće svoje prostorije. Lepa vest je da Atletski klub osoba sa invaliditetom „Pora“ iz Užica dobija skoro tri miliona dinara da se Gradski bazen učini dostupnim osobama sa invaliditetom, čitav objekat sa svim sadržajima biće dostupan – naglasio je ministar Selaković – Užice je u prethodnom periodu postalo ogledni primer ostalim sredinama kako bi trebalo da se odnose prema udruženjima i pojedincima, osobama sa invaliditetom.

Selaković je naglasio da se autizam neretko naziva poremećajem, ali da iskustva u direktnom odnosu sa osobama koje ovaj problem imaju, pokazuju drugačiju sliku: neretko je reč o vanredno inteligentnim ličnostima koje vladaju pojedinim veštinama, daleko iznad proseka. Selaković je izneo primer Nikole Andrića, Beograđanina. On je osoba sa autizmom, bio je đak generacije, on je kadar da razgovor vodi na oko 30 svetskih jezika.

- Ostao sam zatečen ovim saznanjem. Naš posao je da porodice u kojima su osobe sa autizmom, rasteretimo viška briga. Takođe, ozbiljno produbljujemo svoj rad u usavršavanju poslovnih veština osoba sa invaliditetom. Pre mesec dana usvojena je uredba za dodelu sredstava socijalnim preduzećima - dodao je Selaković.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević zahvalila se na poverenju što je grad na Đetinji domaćin centralne manifestacije obeležavanja Dana osoba sa autizmom.

- Možemo se pohvaliti dobrim rezultatima kada je reč o saradnji sa udruženjima, u pogledu obezbeđivanja prostora i finansijske podrške, kao i u realizaciji brojnih projekata. Radimo na osnaživanju porodica i stvaramo grad bez barijera. To su zajednički ciljevi koje ćemo ostvariti – rekla je gradonačelnica Užica.

U holu Gradskog kulturnog centra, otvorena je izložba likovnih radova osoba sa autizmom iz svih krajeva Srbije.    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)