PREKO EUPRAVE PRISTIGLO 18.630 ZAHTEVA: Danas počinje testiranje dece za prvi razred

Tanjug

01. 04. 2024. u 10:22

U OSNOVNIM školama na teritoriji Srbije danas počinje testiranje dece za upis u prvi razred osnovne škole, a do sada je elektronskim putem, preko Portala eUprave, pristiglo 18.630 zahteva.

ПРЕКО ЕУПРАВЕ ПРИСТИГЛО 18.630 ЗАХТЕВА: Данас почиње тестирање деце за први разред

Foto: GU Banjaluka

Pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu Biljana Marić rekla je da zakazivanje termina i dalje traje - do kraja maja, do kada traje i testiranje dece.

- Preko Portala eUprave roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici su već od 20. marta imali mogućnost da zakažu termin za upis dece u željenu osnovnu školu - rekla je Marićeva.

Prema njenim rečima, u skladu sa kalendarom Ministarstva prosvete zakazivanje termina je moguće uraditi do kraja maja, do kada zvanično traje i testiranje, odnosno upis dece u prvi razred, a postoji mogućnost i naknadnog upisa do kraja avgusta.

Dodaje da u slučaju da roditelji žele da promene školu ili propuste termin, najbolje je da novi termin zakažu u dogovoru sa školom, ali to mogu učiniti i putem Portala.

- Ishodi testiranja, odnosno rezultati nema potrebe da budu dostupni ni javno, ni roditeljima. Testiranje se obavlja u osnovnim školama. To rade stručni saradnici - pedagozi i psiholozi i to se radi sa ciljem što bolje procene dece, formiranja odeljenja. Roditelji sve informacije mogu da dobiju u školi - rekla je Marićeva.

BONUS VIDEO: ĐOKOVIĆ: Niki je ujedinio dve nacije! Pilić: Želim da te Srbi vole kao Argentinci Maradonu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)