VIKEND DONOSI HLADNI FRONT: Vremenska prognoza za kraj marta se mnogima neće svideti

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

21. 03. 2024. u 07:55

METEOROLOZI najavljuju postepeno otopljenje narednih dana, a za vikend toplo, ali već u nedelju se očekuje novo pogoršanje vremena, padavine i zahlađenje.

ВИКЕНД ДОНОСИ ХЛАДНИ ФРОНТ: Временска прогноза за крај марта се многима неће свидети

Foto: Tanjug/Rade Prelić/Strahinja Aćimović

Marko Čubrilo, meteorolog amater, kaže da će nakon pogoršanja drugog dana vikenda, početkom sledeće sedmice biti hladnije, zatim sredinom sedmice opet malo toplije uz mogućnost novih padavina, i za kraj meseca očekuje znatno toplije od proseka.

- Narednih dana biće suvo, u četvrtak ujutro će još uvek biti hladno, a posle toga više neće biti opasnosti od pojave slabog mraza. Maksimalne temperature će biti u porastu i u subotu bi trebalo da se kreću od 12 do 22 stepena Celzijusa. Samo se u petak očekuje prolazno naoblačenje, ponegde uz slabu kišu – kaže Čubrilo.

Vremenska prognoza za vikend

Drugog dana vikenda sa severozapada će doći do premeštanja hladnog fronta koji će doneti kišu i mogući su grmljavinski pljuskovi, uz okretanje vetra na prolazno jak, severozapadni smer i zahlađenje.

Ispred fronta, nad istokom regiona i u nedelju maksimalne temperature će biti oko 20 stepeni Celzijusa, dok će iza fronta biti od 5 do 8 stepeni Celzijusa.

U nedelju posle podne i u noći ka ponedeljku snežna granica će biti u padu na ispod 900 metara nadmorske visine, prvo na zapadu regiona.

Vremenska prognoza do 27. marta

Sredinom sledeće nedelje je moguće novo pogoršanje uz kišu i pljuskove, ali će ponovo otopliti, i Marko Čubrilo očekuje da oko 27. marta najviše temperature budu od 7 do 17 stepeni Celzijusa, i snega bi moglo da bude samo preko 1.400 metara nadmorske visine.

Vremenska prognoza za kraj marta i početak aprila

- Krajem meseca trenutno stoji signal za jačanje uticaja anticiklona uz stabilizaciju dok se nad zapadnom Evrope nalazi jak ciklon. U ovakvom odnosu vazdušnog pritiska ka nama bi u južnom strujanju priticao topao vazduh, te bi krajem meseca maksimumi mogli biti i oko 25 stepeni Celzijusa. Uslova za pogoršanje uz padavine bi, prema trenutnim postavkama modela, moglo biti tek posle 2. aprila – zaključuje Čubrilo.

(Blic)

BONUS VIDEO: RUSKI SURF NA LEDU: Kako su ruski surferi ukrali santu leda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)