"SRBIMA CRTAJU NOVE METE" U Gračanici obeleženo 20 godina Martovskog pogroma na KiM: Cilj nasilnika bio da nas zauvek proteraju (FOTO/VIDEO)

Dragana ZEČEVIĆ

17. 03. 2024. u 12:12 >> 13:32

STRADALO je 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4.000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira. Danas, 20 godina kasnije, Srbija obeležava sećanje na Pogrom 2004. godine - golgotu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i bestijalno iživljavanje Albanaca koji su, mučki, udarili na nevini goloruki narod, njihove domove i pravoslavne svetinje.

СРБИМА ЦРТАЈУ НОВЕ МЕТЕ У Грачаници обележено 20 година Мартовског погрома на КиМ: Циљ насилника био да нас заувек протерају (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D. Zečević

U jedanaest sati u manastiru Gračanica vladika novobrdski Ilarion, vladika raško-prizrenski Teodosije i vladika budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom služili su parastos stradalima.

Vladika Ilarion rekao je u obraćanju prisutnima da se na ovaj dan sećamo svih nevino pobijenih.

– Zlatibora su ubili zločinci na očigled porodice, supruge njegove. U Gnjilanu je stradao Boban, kasnije je i njegova majka preminula. U Mitrovici Jana i Borivoje. U Selu Drajkovce otac i sin. Nenad je postradao u Lipljanu.Moramo da budemo uvek svesni da je put kojim idemo put podviga, put stradanja i to na različitim nivoima – rekao je vladika Ilarion.

Pored velikog broja građana u prepunoj crkvi i manastriskom dvorištu parastosu bili su tu i predstavnici Kancelarije za Kim i Srpske liste. Građani su potom od manastira ka domu kulture krenuli noseći bele ruže, u znak sećanja na ubijene Srbe u martovskom pogromu.

 

Bele ruže za žrtve Albanskog zločina

Ispred instalacije „MISSING“ u dvorištu Doma kulture Gračanica položene su bele ruže, znak sećanja na nevino stradale Srbe.

Zatim je u dvorištu Doma kulture Gračanica otkriven spomenika ubijenima u pogromu 17. marta 2004 godine. Spomenik je rad akademskog vajara Branislava Ristića.

Na otkrivanju spomenika je govorio Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

- Danas je nemoguće da ostanemo ravnodušni prema roditeljima koji su svedočili smrt svoje dece i supruga koje su uzgubile muževe - poručio je Ristić. Konačno, nemoguće nam je da ostanemo duhovno i emotivno mirni, kada se u sećanje vrati paljenje svetinja. Kidisanje na neke od najbitnijih izvora duhovnosti i srpskog identiteta. Sva ta sećanja, osećanja i te misli, od pre 20 godina, iznova u nas unose nemire zbog onog što je bilo i u jednakoj meri u odnosu na ono što može da se desi.

Zbog toga je, istakao je direktor  Muzeja žrtava genocida, važno da u čitavom narodu i nama negujemo sabornost i saglasje. Da negujemo saosećanje, plemenitost, solidarnost i dostojanstvo, što jedino i priliči potomcima naših svetih predaka.

Svečana akademija u Domu kulture

U podne je u Domu kultiure počela Akademija. Himnu "Bože pravde" izveo je Hor muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Lapljeg sela. Prisutnima se obratio vladika Teodosije.

Foto: D. Zečević

- Oni koji su nevino postradali u ovom pogromu uvek će biti u našem srcu. Bolne slike porušenih svetinja i oskrnavljenih grobova zauvek će ostati u našem sećanju - poručio je vladika Teodosije. - Cilj nasilnika bio je da se Srbi zauvek proteraju sa ovih prostora. A danas, izjave koje dolaze iz Prištine ne samo da su protiv zdrave svesti, već i crtanje nove mete Srbima. Ovakvim jednostranim pristupom kosovske vlasti još dublje utiču i produbljuju nepoverenje. A nastavljanje pritiska na naš narod sve više ukazuje na ciljeve onih koji su pokrenuli i podržali martovski pogrom.

Vladika je poručio da, bez obzira na sve poteškoće, moramo da ostanemo hrabri kao naši preci. Da čuvajući ljudsku čast, čuvamo naše Kosovo i Metohiju.

Srđan Popović: 17. mart traje 20 godina

Prisutnima se obratio i Srđan Popović, načelnik Kosovskog okruga. On je istakao da martovski pogrom ne smemo nikada da zaboravimo i da je tragično da se sve to dešava pred očima međunarodne zajednice.

- Albanci su ohrabreni nečinjenjem međunarodne zajednice. I zato, 17. mart i dalje traje i posle 20 godina. Tada se to činilo ubijanjem, a danas preko institucija koje su, što je paradoks, priznate od strane najdemokratskijih država na svetu. A te institucije u Prištini ne priznaju šta govore te države koje su ih priznale.

Foto: D. Zečević

Dr Perić: Spasavali smo živote tri dana i noći

Doktor Dragan Perić, hirurg KBC Gračanica, ispričao je šta se desilo tog 17. marta.

- Bio sam dežuran kada su počeli da pristižu ranjeni - seća se dr Perić. - U bolnici je bila kompletna operaciona ekipa. Radili smo dan i noć, tri dana bez prestanka, kako bismo pomogli ljudima, spasli živote. U bolnicu je došao nemački general i predložio da se ranjeni prebace u njihovu bolnicu. Ali naši ljudi nisu to želeli.

On je poručio da Srbi ne smeju da prodaju kuće, posle čega je dobio gromoglasan aplauz.

Foto: D. Zečević

Dragana Stanojević: Gorelo je Kosovo polje, gorela je i moja duša

Svoje potresno svedočenje ispričala je i Srpkinja Dragana Stanojević. Bila je sa tri maloletne ćerke u tzv. Mašinskom parku u Kosovu polju, kada je počelo Divljanje albanaca.

- Tog 17. marta sve srpsko gorelo je u Kosovu polju, gorela je i moja duša. Cele noći slušali smo divljanje Albanaca i gledali paljenje srpskih kuća – poručila je između ostalog Dragana.

Foto: D. Zečević

Oko nas su stavili bodljikavu žicu, spavali smo na kartonima

Novica Stolić iz Obilića je bio u kući sa roditljima, suprugom i troje dece.

- Napali su nas 18. marta ujutru. U popodnevnim satima izbavio nas je KFOR. Čim smo izažli, zapalili su nam kuću. U dvorištu su obesili svinju – rekao je Stolić. - Kfor nas je smestio u bezuslovnim uslovima. Na betonu, pod šatorom, a žena i deca pored nekih kanti sa naftom. Oko nas su stavili bodljikavu žicu, spavali smo na kartonima. Sanjali smo hranu. I ipak, izdržali smo sve.

Foto: D. Zečević

Zlatan Elek: Pokušali su da zatru sve srpsko

Doktor Zlatan Elek, predsednik Srpske liste, poručio je da danas odajemo počast svim stradalim y martovskom pogromu. On je podsetio na žrtve i uništavanje srpske imovine.

- Te 2004. godine albanski ekstremisti pokušali su da zatru sve srpsko, sve što nisu uspeli 1999. godine – rekao je Elek. - Ipak, jedinstvo i sloga uspeli su da sačuvaju Srbe na ovim prostorima. Život Srba na Kosovu je privilegija, tu žive hrabri Srbi i Srpkinje.

On je poručio međunarodnoj zajednici da dobro pamti 17. mljrt i da nikada ne dozvole da se tako nešto ponovi u demokratskoj Evropi, na Balkanu. Pozvao je sve predstavnike međunarodne zajednice da je vreme za dela i da bi trebalo da „stvore uslove da Srbe puste da žive.“

- Za Srbe je KiM ne samo mesto rođenja, već deo srpskog identiteta, ono je srpska duša. Ne budemo li dostojni Kosova, nećemo biti dostojni ni našeg zemaljskog postojanja – citirao je za kraj dr Elek patrijarha Pavla.

U Obiliću zapaljena škola, dok su deca bila na časovima

Posle nastupa učenica Baletske škole Gračanica, uz instrumental "Pukni zoro", obratila se i pomoćnica direkora Kancelarije za KiM, Milena Parlić. Ona je rekla da je etnički motivisano nasilje marta 2004. godine bilo nastavak pogroma započetog 1999. godine.

- Zlo prema svetinji može da počini samo onaj koji za Boga ne zna – poručila je Milena Parlić. - U vreme novije istorije stradanja, ratna dešavanja 1999. godine suje započela na lažima Albanaca. Baš kao i 17. marta 2004. godine, kada su na osnovu laži počeli teror nad Srbima.

Parlić je nabrojala crkve zapaljene u divljanju Albanaca, poput manastira Devič, Prizrenske svetinje. Ukazala je da su Albanci dan kasnije, 18. marta, iselili selo Svinjare kod Mitrovice. Da je u Obiliću zapaljena škola, dok su deca bila na časovima.

Pesmom prizrenskih Bogoslova, završena je akademija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!