ĆIRILICA NA KULI BEOGRAD: Nizom manifestacija počinje obeležavanje Dana državnosti

Lj.B.

14. 02. 2024. u 07:39

Obeležavanje Dana državnosti Srbije počinje danas otvaranjem više izložbi na kojima su prikazani detalji iz naše slavne prošlosti. Takođe, danas u 16 začuće se istovremena počasna artiljerijska paljba sa Beogradske, Petrovaradinske i Niške tvrđave uz defile brodova u Beogradu i Novom Sadu.

ЋИРИЛИЦА НА КУЛИ БЕОГРАД: Низом манифестација почиње обележавање Дана државности

Foto: Ministarstvo za rad i socijalna pitanja

Predvečerje je posvećeno ćirilici, pa će tako na kuli Beograd u 18 sati biti predstavljen prikaz ćiriličnih slova, a na promenadi aktivacija sa lutkama Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića i Desanke Maksimović. Ministrka prosvete Slavica Đukić Dejanović obići će izložbu "Ćirilica - 30 postamenata za 30 slova" koji su postavljeni od Kule Beograd duž Savske promenade.

Kada je reč o izoložbama, najpre će u 10 časova predsednica Vlade Ana Brnabić posetiti u Državnom arhivu Srbije izložbu "Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije".

Tokom dana će u celoj zemlji državni zvaničnici obilaziti izložbe, pa će tako potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević boraviti u Galeriji Doma vojske na Izložbi "Srbija kroz vreme - 220 godina državnosti".

U leksovačkom Narodnom muzeju ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković posetiće izložbu ordenja i odlikovanja kneževine Srbije, kraljevine Srbije i kraljevine SHS.

Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov u Subotici će Ispred Gradske kuće na otvorenom obići izložbu "Vladarske zadužbine Nemanjića".

U Novom Sadu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić posetiće u Galeriji Matice srpske izložbu "Pomorišac - Vasa Pomorišac".

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović u Užicu će obići Istorijski arhiv Užice gde je otvorena izložba "Slike života - fotografije Alberta Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine".

U Zaječaru će ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković obići izložbu u narodnom muzeju "Kako pamtimo vladare?", a izložbu u Etnografskom muzeju u Aranđelovcu na kojoj su izložene lične stvari Nadežde Petrović obići će ministarka nauke Jelena Begović.

I Muzej žrtava genocida ima svoj program povodom Dana državnosti pa će danas u podne u Beogradu biti održana premijera dokumentarno-igranog filma "Dve Brankove Kozare", a u 18 časova u Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski" biće odžrana tribina "Susret sa istorijom - Kada prošlost progovori: Diana Budisavljević".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024