"BRISANJE TRAGOVA SVEGA ŠTO JE SRPSKO": Ministarstvo kulture osudilo proglašavanje pravoslavne crkve u Gornjim Vinarcima za „katoličku“

Novosti online

25. 12. 2023. u 12:47

MINISTARSTVO kulture osuđuje proglašavanje pravoslavne crkve u Gornjim Vinarcima na Kosovu i Metohiji za „katoličku“, od strane Privremenih institucija u Prištini, što pokazuje da cilj nije samo prisvajanje kulturnog nasleđa, njegovo preotimanje i ugrađivanje u temelje lažne državnosti, već pre svega brisanje tragova svega što je srpsko.

БРИСАЊЕ ТРАГОВА СВЕГА ШТО ЈЕ СРПСКО: Министарство културе осудило проглашавање православне цркве у Горњим Винарцима за „католичку“

Ministarstvo kulture / Foto A. Stanković

Istovremeno, reč je ne samo o falsifikovanju kulturnog porekla, što je čest slučaj u projektima Prištine i "takozvanog Ministarstva kulture Kosova", već i o fizičkom nasilju, imajući u vidu da prištinske privremene institucije samouprave izvode radove na toj pravoslavnoj crkvi bez konsultacija sa Eparhijom raško-prizrenskom.

Ovo je još jedan vid nasilja kojem je izložen srpski narod na Kosovu i Metohiji, srpske svetinje i kulturno nasleđe, u mržnji prema srpskom identitetu, uz gaženje svih civilizacijskih i kulturnih vrednosti. Skrnavljenje svega što je srpsko uvek je imalo isti cilj, da sejanjem straha ukloni i srpski narod i tragove njegovog postojanja sa prostora Kosova i Metohije, kolevke njegove državnosti i kulture. Naravno, na tom putu bezumnog uništavanja vekovna kulturna i verska baština uvek je bila meta razaranja, kao nepremostiva prepreka pokušaja da se zatru koreni srpskog porekla na Kosovu i Metohiji.

Nasilnici iz Prištine tako i danas nastoje da lažnom brigom za tuđe, srpsko kulturno nasleđe istovremeno pokušaju da uklone i tragove postojanja srpske pravoslavne kulture i vere.

Ovakvi izopačeni planovi unapred su osuđeni na neuspeh. Ne samo da nakaradne i bizarne konstrukcije kao što je ova ne mogu odoleti ispitu vremena i istorije, već Republika Srbija i duhovni korpus srpskog naroda neće nikada prepustiti svoju baštinu ni bestijalnosti otimanja, ni zaboravu. Nastavićemo da negujemo našu tradiciju i kulturu kao poseban duhovni izraz srpskog naroda i univerzalno dobro čitavog čovečanstva nasuprot svim oblicima bezočnog nasilja kojim pokušavaju da ga poriču ili unište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)