LOGORSKE DOPISNICE UČITELJA PATRIJARHA: Kome je pisao prota Stevan Dimitijević iz zarobljništva i šta je tražio unuk kneza Miloša od Blaznavca

V.C.S.

16. 12. 2023. u 08:11

MEĐU istorijskim artefaktima koje je Muzej žrtava genocida juče darovao Narodnom muzeju, Državnom arhivu Srbije i Arhivu Srpske pravoslavne crkve, naročito su zanimljivi pismo Miloša Nikolića, unuka kneza Miloša, tadašnjem namesniku Milivoju Blaznavcu, kojim traži nasledstvo, kao i dopisnice prote Stevana Dimitrijevića iz bugarskog zatočeništva supruzi Jeleni.

ЛОГОРСКЕ ДОПИСНИЦЕ УЧИТЕЉА ПАТРИЈАРХА: Коме је писао прота Стеван Димитијевић из заробљништва и шта је тражио унук кнеза Милоша од Блазнавца

Foto V.C.S.

Prema rečima Radovana Pilipovića, direktora Arhiva SPC, koji je primio donaciju sa 14 dopisnica sveštenika i istoričara Dimitrijevića, u pitanju je dragocen poklon.

- Prota Stevan Dimitrijević bio je učitelj čak četiri srpska patrijarha: Varnave, Gavrila (Dožića), Germana i Pavla. Bio je prvi rektor beogradskog Bogoslovskog fakulteta, rođen samo godinu dana posle prvih arheoloških istraživanja u Srbiji, što takođe ima neku simboliku - kaže Pilipović.

Foto Wikipedia

prota Stevan Dimitrijević

Dimitrijević je prvo završio bogosloviju u Beogradu, a zatim i Duhovnu akademiju u Kijevu. Bio je profesor u Skoplju i Prizrenu, rektor Prizrenske bogoslovije, pa redovni profesor istorije Srpske crkve na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu i prvi dekan tog fakulteta. Bio je i član Istorijskog instituta SANU.

I PORUKA ZA CENZORA

MEĐU dopisnicama iz vremena Prvog svetskog rata zanimljiva je jedna austrougarska, od Vidosave Stojković, iz beogradske Knez Mihailove ulice, upućena na Gvožđarsku radnju Milosavljev(ić), u Nišu, u maju 1918. Na kraju Vidosavinog teksta stoji poruka:

- Molim gospodina cenzora da propusti ovu kartu.

Što se tiče pisma Miloša Nikolića Blaznavcu, on traži svoje nasledstvo posle ubistva kneza Mihaila. Pismo je napisano na francuskom jeziku i uz njega ide ručno pisan prevod na srpski,.

Foto Wikipedia

Petrija Obrenović

Miloš je, kažu u Muzeju žrtava genocida, bio sin najstarije ćerke kneza Miloša, Petrije Perke. Osim što je bila prva Srpkinja koja se udala u venčanici, a ne u narodnoj nošnji, bila je i prva žena u Srbiji koja se našla na portretu u to vreme. Naslikao ga je Pavle Đurković, ali, nažalost, nije sačuvan. Perka je sa mužem živela na luksuznom imanju u Beču i imala četiri sina, od kojih je Miloš postao baron. Zanimljivo je da joj je kršteni kum bio Karađorđe, kao i da joj je savete u odgajanju dece davao upravo otac, čija je, kažu, bila mezimica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)