U CRNOJ TRAVI POKIDANE ŽICE DALEKOVODA: Sneg doneo probleme žiteljima planinskih sela u Jablaničkom okrugu

Игор Митић
Igor Mitić

27. 11. 2023. u 14:29

Zbog velih snežnih padavina na teritoriji opštine Crna Trava proglašena je vanredna situacija, a problema ima i u pojedinim planinskim selima ostalih opština Jablaničkog okruga.

У ЦРНОЈ ТРАВИ ПОКИДАНЕ ЖИЦЕ ДАЛЕКОВОДА: Снег донео проблеме житељима планинских села у Јабланичком округу

foto: privatna arhiva

U Crnoj Travi snežni pokrivač dostigao je visinu između 80 centimetara i jednog metra i od sveta odsekao oko 600 stanovnika ove opštine. Zavejani su putevi do svih mahala. Čišćenje snega je već počelo, ali je problem i to što opština nema dovoljno mehanizacije, pa će ovaj posao, ukoliko ne bude bilo novih padavina i vetra, potrajati narednih sedam dana.

foto: privatna arhiva

Dve mesne zajednice, sa oko 200 stanovnika, zbog pokidanih žica dalekovoda ostale su bez struje, a nadležni ulažu napore da očiste puteve kako bi ekipama omogućile prilaz radi sanacije kvarova. U centru Crne Trave stanje je sada redovno.

U brdsko-planinskom području Vlasotinca pao je sneg visine 40 centimetara. Zbog vlažnog i teškog snega veliki broj sela na tom području bio je bez struje. Sve raspoložive ekipe su na terenu i rade na normalizaciji snabdevanja.

- U Konopnici je pala rešetkasta bandera, pa je zamenjena betonskom. Na dalekovodu na pravcu Orašje iskrivljena je konzola, a na pravcu ka Šišavi palo je drvo...- nabraja Ivan Stanković, načelnik Štaba za vanredne situacije koji je sa Bratislavom Petrovićem, predsednikom Privremenog organa u Vlasotincu obišao ugroženo područje.

Pod mokrim snegom grane su se nadvile nad putevima što mašinama otežava rad na terenu, ali nadležni kažu da će svi glavni putni pravci u toku dana biti očišćeni.

I planinski put ka leskovačkim selima Oruglica, Gagince, Melovo i Barje, u kojima živi oko 200 ljudi, zavejao je sneg visine pola metra. Pojedini meštani su pokušali sami da se probiju do Vučja, pa se više automobila zaglavilo u snegu.

- Ekipe su u nedelju odmah počele čišćenje ovog putnog pravca i teška mehanizacija je danas stigla do najudaljenijeg sela i policijskog punkta na administrativnoj liniji sa Kosmetom – kazao je Novica Nikolić, direktor leskovačkog JP „Urbanizam i izgradnja“.

foto: privatna arhiva

Centar Crne Trave pod snegom

I na području Medveđe jak vetar napravio je nanose padavina i do pola metra, ali su svi putevi očišćeni i sada su prohodni.

- Mokar i težak sneg naneo je štetu na elektromreži čija je sanacija u toku. U Medveđu su, kao ispomoć, stigle dve ekipe iz Leskovca i Bojnika, pa se nadamo da se snabdevanje strujom na području opštine normalizuje do kraja dana – poručio je Dragan Kulić, predsednik Privremenog organa u Medveđi.

Problema sa strujom bilo je i u pojedinim selima Leskovca i Lebana, ali su, prema poslednjim informacijama, u najvećem broju slučajeva kvarovi sanirani, a snabdevanje normalizovano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave