SRPSKA PAMETNA BOMBA ISPOD KRILA "ORLA": Imaće lasersko vođenje, uništavaće sve u prečniku od 120 metara (FOTO/VIDEO)

B. Subašić

25. 11. 2023. u 15:05

RAT u Ukrajini je pokazao čime će se ratovati u budućnosti, a Srbija je na vreme krenula u modernizaciju oružanih snaga, konstatovao je predsednik Aleksandar Vučić tokom prikaza novog naoružanja i vojne opreme u četvrtak na Aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

СРПСКА ПАМЕТНА БОМБА ИСПОД КРИЛА ОРЛА: Имаће ласерско вођење, уништаваће све у пречнику од 120 метара (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D.Milovanović

Najveću pažnju je, naravno, privuklo 11 ruskih helikoptera "Mi-35P" koje je Srbija nabavila sa Kipra, derivatima modela "Mi-24P" i izvozne verzije "Mi-35".

Predstavnici srpskog vazduhoplovstva i namenske industrije su istakli da će posle remonta ovih letelica u domaćim fabrikama Vojska Srbije dobiti ogromno pojačanje. U svakom trenutku cela četa specijalaca helikopterima moći će, za kratko vreme, da bude prebačena bilo gde na teritoriji zemlje, napominjući da su ovi letelice izuzetna podrška i zaštita jedinicama kopnene vojske.

Predsednik Vučić je podsetio da je vatrena moć oružanih snaga sa sadašnjih 60 vrhunskih helikoptera neuporedivo porasla u odnosu na vreme kada je vojska posedovala samo 10 mnogo skromnijih letelica, naglašavajući:

- Pola njih dolazi iz Rusije, a pola iz NATO, ali na njih se kači srpsko oružje.

Foto: D.Milovanović

O dometima domaće namenske industrije, naročito njenih "municijaša" svedočili su modernizovani jurišni avioni "orao" koji sada mogu da dejstvuju u složenim meteo-uslovima i noću zahvaljujući navigacionom sistemu kakav se koristi na čuvenom borbenom avionu "rafal". Piloti "orlova" su potvrdili da zahvaljujući opto-eletronskim poboljšanjima mogu uspešno da obavljaju borbene zadatke u uslovima po kakvima ranije ne bi smeli da uzlete, a domaćim vođenim raketama VRVZ-200 vazduh-zemlja su sa visina do 7.000 metara uspešno pogađali ciljeve udaljene i do 40 kilometara. Ovaj projektil može da poseduje termovizijsku ili televizijsku glavu za samonavođenje i link za prenos slike sa glave rakete do prikazivača u kabini aviona, odnosno na "hed level displej" koji omogućava pilotu da sliku sa optoelektronskih uređaja, navigacionih parametara i supernišanske sprave vidi bez spuštanja pogleda tokom borbenog dejstva.

Foto: D.Milovanović

Najavaljeno je da će uskoro u arsenal "orla" ući i srpska laserski vođena "pametna bomba" čiji prototip nosi naziv LVB-250F. Stručnjaci kažu da je reč o modifikaciji poznate fugasne avio bombe težine 250 kilograma, sa bojevom glavom od 99 kilograma koja u prečniku od 120 metara uništava živu silu, borbenu tehniku i manja utvrđenja. Srpska pametna bomba imaće krila koja joj daju mogućnost planiranja (jedrenja), posedovaće blok za kontrolu i navođenje na prednjem delu, dok će se na zadnjem nalaziti upravljačke površine.

MOĆNI TOPOVI na "Mi - 35P"

Ruski "hibridni" helikopteri "Mi-35P" uzeti od Kipra imaju ugrađeni dvocevni top kalibra 30 mm sa 250 projektila i mogućnost postavljanja dodatnog podkrilnog dvocevnog topa kalibra 23 mm sa još 250 granata.

Foto: D.Milovanović

Za protivoklopnu borbu koriste klasične rakete POVR 9M114 Kokon i 9K114 Šturm-V i po osam novih vođenih raketa 9M120 Ataka na svakoj strani krila. Dvadesetocevni saćasti lanseri gađaju projektilima od 80 mm, a tu su i nevođene rakete vazduh-zemlja S-24B kalibra 240 mm, dometa do tri kilometra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)