TREĆINA PAROVA BEZ DECE, KAKO POMOĆI BUDUĆIM RODITELJIMA? Na ovoj adresi imaju podršku (FOTO/ VIDEO)

S.BABOVIĆ

19. 11. 2023. u 21:15

U TRSTENIKU živi 10.828 bračnih parova, a njih 3.850 je bez dece, pokazuju poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

ТРЕЋИНА ПАРОВА БЕЗ ДЕЦЕ, КАКО ПОМОЋИ БУДУЋИМ РОДИТЕЉИМА? На овој адреси имају подршку (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto: S:Babović

Činjenica da se trećina bračnih zajednica još nije odlučila na potomstvo, ukazuje koliko je ovaj korak smeo i koliko je budućim roditeljima važno da imaju izvesnost stalnih primanja i rešeno stambeno pitanje. Među saveznicima u toj borbi, parovi u Trsteniku, kako su pokazala ranije istraživanja „Novosti“ u okviru projekta „Borba za svaku bebu, borba za budućnost“ su brojni stručnjaci, neposredno zaduženi za poboljšanje demografske slike, kao i opština, koja nizom podsticajnih mera omogućava parovima da se ostvare kao roditelji.

Manje je poznato, međutim, koliko je Centar za socijalni rad Trstenik važna karika u naznačenoj podršci. Čak 591 dete sa teritorije ove opštine bilo je tokom 2022.godine uključeno u neku vrstu usluga i pomoći ove ustanove, koju javnost često stereotipno percepira samo kao adresu na kojoj se prima socijalna pomoć.

KOLIKO IMA RODITELjA?

MEĐU 10.828 parova u Trsteniku, decu ima 4.501 bračni, odnosno, 314 vanbračna para. Samohranih majki je 1.499, a samohranih očeva - 48.

- Isplata jednokratne i socijalne pomoći i drugih socijalnih davanja je samo jedan manji deo našeg spektra rada - predočava za „Novosti“ Vladimir Antić, direktor CSR. - Poseban je fokus na zaštite dece, kao najosetljivijoj društvenoj grupi i na stvaranju, odnosno zaštiti njihovog najboljeg interesa. Realizujemo značajne preventivne aktivnosti, pre svega one, koje pomažu da se stvori bezbedna sredina, društveno okruženje sigurno za svako dete, kako bi obezbedili jednake šanse za rad, za razvoj, pristup obrazovanju dece, a negde roditelje ohrabrili kada su u pitanju životno važne odluke, poput planiranja roditeljstva i proširenje porodice.

,

Kroz vrlo inventivan program, čiji je radni naslov „Kada izbrojim do 10“, stručnjaci CSR sarađuju sa svim osnovnim školama u Trsteniku. Čak 1.900 dece i roditelja je uključeno u radionice o suzbijanju i prevenciji vršnjačkog nasilja. Sagovornik „Novosti“ podvlači da porodice dobijaju potrebne inpute kako da sa reaguju u situacijama kada primete sklonost dece ka nasilničkom ponašanju ili ukoliko je njihovo dete žrtva, a deca se uče reakcijama u potencijalno kriznim situacijama.

Borba za očuvanje porodice je ujedno i borba za svako dete, ukazuju u Centru za socijalni rad. Već treću godinu zaredom, realizuje se program, koji treba da spreči rizik od izdvajanja dece iz bioloških porodica. U saradnji sa SOS Dečijim selima Kraljevo, uključeno je 20 porodica. Rezultat jačanja kapaciteta roditeljstva - obećava, jer nijedno dete uključeno u program, nije napustilo svoj dom.

PORODICE SA VIŠE DECE

VIŠEČLANE porodice su poseban izazov u radu, posebnu ako se uzme u obzir to da u Trsteniku raste broj novorođančadi, kako je pokazalo istraživanje „Novosti“ (ukupno učešće porodice sa decom prema broju dece je 2011.godine iznosilo 53,2 posto sa jednim detetom, dok je 2022. godine taj postotak bio već 55,9 posto). Broj porodica sa troje dece je takođe skočio, sa 4,3 na 6,6 posto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Psiholozi, pedagozi, socijalni radnici i pravnici CSR je adresa, i na koju mogu uvek da se obrate bračni parovi sa problemom.

- Uglavnom nam se obraćaju bračni parovi tokom brakorazvodnih parnica ili kada budu upućeni od strane suda na mirenje ili medijaciju neke vrste - kaže Antić. - Svega nekoliko desetina u toku godine, koji se javljaju u trenutku kada mogu da, zajedno sa nama, ponovo postanu funkcionalni i reše problem. Naši licencirani i iskusni stručnjaci pružaju pomoć i u vaspitanju dece i drugim izazovima roditeljstva i partnerstva.

Podršku svake vrste, uključujući i materijalnu, dobijaju i jednoroditeljske porodice u stanju socijalne potrebe, kao i višečlane porodice. Posebno se pomaže porodicama sa detetom obolelim od retke bolesti, čije lečenje otežava teška finasijska situacija.

Već 17 godina CSR sa partnerskim ustanovama u Trsteniku organizuje Humanitarnu aukciju Uskršnjih jaja. Čak 50 - oro dece sa zdravstvenim poteškoćama do sada je dobilo pomoć.

CSR je uključen i u rad Saveta za bezbednost u saobraćaju, Saveta za populacionu politiku opštine, a zajedno sa predstavnicima policije i manjinskim udruženjima, redovno su angažovani u okviru zajedničkih grupa u borbi protiv ekonomska eksploatacije dece.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić