"PERUN" GRMI, ISPALJUJE ČETIRI GRANATE U MINUTU: Samohodna haubica je kalibra 155 milimetara i ima domet veći od 50 kilometara

S. R.

26. 09. 2023. u 13:45

NA 11. Međunarodniom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2023", koji je juče otvoren u Beogradu, predstavljen je i novi adut srpske namenske industrije - samohodna haubica Nora B-52 NG "perun", koja je dobila ime po slovenskom bogu neba i groma.

ПЕРУН ГРМИ, ИСПАЉУЈЕ ЧЕТИРИ ГРАНАТЕ У МИНУТУ: Самоходна хаубица је калибра 155 милиметара и има домет већи од 50 километара

Haubica "perun" prvi put predstavljena javnosti, Foto Z. Jovanović

Do 28. septembra, u halama 1, 4 i 2A, ali i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, biće izloženo čak 26 novih vojnih sistema.

Samohodna haubica Nora B-52 NG "perun", kalibra 155 milimetara, sa dometom koji može biti i preko 50 kilometara prvi put pred očima javnosti predstavljen je kao artiljerijski sistem nove generacije. Od "peruna" u srpskoj vojsci očekuju da će dodatno unaprediti sposobnosti armije, ali i da će biti i veoma primamljiv za strana tržišta. Potpuno je automatizovan, a može da ispali četiri granate u minutu. Punjenje je potpuno automatsko, ali postoji mogućnost i ručnog punjenja. Poseduje čak 30 setova municije za oruđe u automatskom punjaču plus 6 na vozilu.

Osim "peruna", veliku pažnju privukli su i dronovi, protivdronovski sistemi, ali i najmoćnije srpsko borbeno vozilo "lazanski", kao i čuveni "despot" iz Republike Srpske. "Lazanski" na sebi ima automatski top kalibra 57 milimetara, kao i mitraljez kalibra 7,62 milimetra. Kada se uzme u obzir činjenica da može da ispali 60 metaka u minutu može se zaključiti da se radi o jednom od najboljih borbenih vozila na svetskom tržištu. Osim "lazanskog", prikazani su i borbena vozila "miloš 1", "miloš 2", "lazar 3", ali i čuveno bezposadno vozilo "mali miloš".

Već prvog dana oko najnovijeg srpskog naoružanja okupili su se predstavnici stranih delegacija, koji su sa velikom pažnjom razgledali sve što naša namenska industrija može da ponudi.

- Samo u prethodnih mesec i po dana Ministarstvo odbrane je sa domaćim fabrikama potpisalo ugovore za nabavku naoružanja u vrednosti od 6,2 milijarde dinara, koje će u narednom periodu biti isporučene Vojsci Srbije. Tokom sajma se očekuje potpisivanje novih ugovora dvostruko veće vrednosti od prethodno navedene, što je samo deo intenziviranog procesa opremanja Vojske Srbije naoružanjem iz domaće proizvodnje. Osim nastavka isporuke domaćih složenih borbenih sistema, do kraja godine Vojsci Srbije biće isporučene znatne količine novog streljačkog naoružanja - izjavio je Vučević.

Mionistar je ocenio da je organizacija ovakvog sajma najbolji pokazatelj rezultata napretka naše odbrambene industrije, sveukupne tehnologije, nauke, znanja, veštine, opremljenosti, osposobljenosti i naše vojske i naše države.

Dolazak na sajam prijavilo je više od 7.000 posetilaca i izlagača, među kojima su 154 kompanije, domaće i strane. Kad su u pitanju noviteti, uglavnom se radi o protivavionskim i protivdronskim sistima, dronovima i besposadnim platformama.

Osim Vučevića, sajam je obišao i načelnik Generaštaba Milan Mojsilović, kao i veliki broj visokopozicioniranih pripadnika Vojske Srbije.

Posetioci će u četvrtak imati mogućnost da vide nova naoružanja domaće i namenske industrije, ali i strana oružja. Organizatori sajma su "Jugoimport SDPR" i Beogradski sajam.

"Maljutka" još ubojitija

Inženjer Nenad Cakić, rukovodilac projekta "maljutka 2", rekao je za "Novosti" da se raketa "maljutka" pravi već 50 godina, a sada se radi na njenom poboljšanju.

- Unapređenje je išlo u dva pravca. Prvi pravac je bio da povećamo ubojitost raketa, a drugi pravac je da je urađen polu-automatski sistem za vođenje - kazao je Cakić.
Iako je, kako nam je rekao Cakić, cena proizvodnje domaćih "maljutki" povoljna, odlično je što je Srbija nabavila i "kornet".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?