OPERACIJU KUKA ČEKAJU ČETIRI GODINE: Na spiskovima za ugradnju endoproteza je čak 35.000 pacijenata

V. N.

01. 09. 2023. u 10:00

SAMO u Institutu za ortopediju "Ba­njica" operaciju kuka ili kolena tenutno čeka gotovo 13.800 ljudi, a poslednji sa liste na red da uđe u operacionu salu stići će u avgustu ili decembru 2027. go­dine!

ОПЕРАЦИЈУ КУКА ЧЕКАЈУ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ: На списковима за уградњу ендопротеза је чак 35.000 пацијената

Foto P. Milošević

Iako je za mnoge to "daleko", donedavno se na ove intervencije čekalo i po osam godina, a sada je to vreme, prema reči­ma direktora Instituta, profesora dr Zorana Ba­ščarevića skraćeno na četiri godine.

Za one kojima bolovi zbog oštećenog kolena ili kuka ometaju sva­kodnevni život to nije preterano utešno, ali kapaciteti su takvi ka­kvi su. Republički fond zdravstvenog osiguranja pokušava da bar donekle ublaži problem "pre­meštanjem" pacijenata u ustanove gde se brže stiže na red za opera­ciju, ali u celoj Srbiji su ove ortopedske inter­vencije prilično veliki problem. S druge strane, iako se rade u većini zdravstvenih centara, najkomplikovaniji pa­cijenti se usmeravaju u "Banjicu", koja je zbog pretvaranja u kovid-cen­tar u više navrata tokom pandemije kovida, upala u zaostatak za operaci­jama kuka i kolena, koji pokušava da smanji.

- Posle završetka re­konstrukcije operaci­onog bloka značajno je povećan broj operacija pacijenata sa liste če­kanja - kaže profesor Baščarević. - Tome je doprinela i či­njenica da smo u ovom trenut­ku izuzeti iz hitnih službi grada Beogra­da, a sve kako bismo još skratili liste čekanja.

Foto P. Mitić

Operaciju sa ugradnjom besce­mentne proteze ku­ka u "Banjici" čeka 2.397 pacijenata. Po­slednji na spisku upisan je u maju prošle godine, a za zahvat planiran u de­cembru 2027. godine. Na spisku za cementnu pro­tezu je još 349 pacijena­ta, dok hibridni kuk čeka 1.770, a operaciju kolena čak 9.291 pacijent!

Da su u ovoj ustanovi, bar na listama čekanja, prešli na "udarnički tempo", pokazuje i činje­nica da je za 28. avgust 2027. godine zakazano čak 29 operacija.

- Kod nas je vreme čeka­nja skoro prepolovljeno, sa osam na četiri godi­ne, a u narednom periodu ako nastavimo da radimo ovako kao što planira­mo, već za godinu dana imaćemo vreme čekanja od dve godine, a za dve godine čekaće se na ope­raciju samo 12 meseci - kaže profesor Bašča­rević.

U svim ustanovama u Srbiji na spiskovima za operaciju kuka i ugradnju endoproteze je oko 35.000 pacijenata, od kojih oko 21.000 čeka koleno, a oko 14.000 kuk.

Preusmeravanje u druge bolnice

PACIJENTI koji ne mogu da čekaju zahvat godinama, na poziv RFZO mogli su da se prijave za operaciju u drugoj, najbližoj bolnici, gde se brže sti­že na red, a rok za izjašnjavanje bio je do danas. Prema informacijama iz RFZO za pacijente koji su se izjasnili do 1. juna, napravljen je plan. Do pred kraj avgusta 750 pacijenata je preusmereno u drugu ustanovu. Oni se uglavnom preusmeravaju u UKC Niš, KBC "Zemun" i Zvezdara, bolnice u Vrbasu, Čačku, Ćupriji, Pančevu, Aleksincu, Šapcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)