IZLEČILA SAM SE KAD SAM U SEBI VIDELA POBEDNIKA: Ana Dornik, autorka knjige "Ti si ta", o raku dojke, i predsednica Udruženja "Žena uz ženu"

V. Crnjanski Spasojević

27. 08. 2023. u 14:11

ANA DORNIK, autorka knjige "Ti si ta" i predsednica Udruženja "Žena uz ženu", dobila je dijagnozu kancera dojke na rutinskom sistematskom pregledu, u septembru 2020. Imala je 35 godina i, kako kaže, ne mnogo proživljenog života.

ИЗЛЕЧИЛА САМ СЕ КАД САМ У СЕБИ ВИДЕЛА ПОБЕДНИКА: Ана Дорник, ауторка књиге Ти си та, о раку дојке,  и председница Удружења Жена уз жену

Foto:sky_photography

- U momentu saznanja da bolujem od karcinoma dojke ostavila sam iza sebe Anu koja je emotivno malaksala i nejasnih ideja šta je njena svrha u ovom životu. Ostavila sam teskobu i neku Anu koja se na sebe nikada nije navikla, jer je tek kroz bolest shvatila koliko je živela u službi drugih - kaže Dornikova za "Novosti".

Prvi momenti suočavanja sa dijagnozom jesu oni u kojima se čoveku, doslovno, kako objašnjava, ceo život odvija pred očima. Usledila su pitanja na koja nije imala odgovore, baš kao ni ostali koji ih sebi u takvim situacijama postavljaju: gde su grešili, o koga su se ogrešili, čije "dugove plaćaju", koliko nisu bili dobri po sebe...
- To su bili momenti u kojima shvatate da ste kao ljudska bića toliko nesavršeni, minorni u odnosu na ono što vam život može oduzeti... Ili, ipak, dati. Što ću, kroz vreme, tek shvatati - kaže naša sagovornica.
Kada je usledila operacija, priznaje, bila je prestravljena:
- Oduzeli su ženu u meni jer sam odstranjivanjem dojke gubila svaki simbol ženstvenosti.
Prva pitanja koja je sebi postavljala bila su da li će umeti da zavoli sebe takvu, bez kose, ćelavu, i bez dojke. Ko će biti ta nova Ana i hoće li znati da prigrli nova iskustva koja je dobila.

Foto:sky_photography

 


Strepnja i konstantna pitanja na koja nije imala odgovor, bili su idealna hrana za strah.
- Takva pitanja poput "zašto ja" i slična jesu pitanja na koja možemo davati samo proizvoljne odgovore. Nikada nećemo moći sa sigurnošću da odgovorimo na to "zašto", jer nikada nećemo znati šta je tačan razlog naše bolesti, a na početku svega, to više nije ni važno. I to shvatamo kroz vreme. A to sam sebi naučila da dajem nakon što sam obolela. Vreme. Da zavolim sebe. Svoja iskustva - objašnjava.
Naučila je da ustaje i kada padne, a padova je bilo mnogo.Umesto da nastavljamo sa pitanjima "zašto", Ana ima bolji predlog: da pokušamo sa pitanjima "kako doživljavam sebe danas" ili "kako ću se doživljavati sutra". Jednom rečju, suština je u tome kako vidimo sebe u okolnostima koje su nam date.
Njena odluka bila je da sebe doživljava kao pobednika.
- Izlečila sam se onog momenta kada sam promenila doživljaj sebe u ovom svetu - kategorična je. - Pažnju su počele da mi privlače stvari koje su mogle da mi budu korisne.
Za dijagnozu su prvo saznali najbliži i njena deca. Nije je skrivala.
- Istupila sam sa rakom dojke bez oklevanja jer sam i tada znala da me ta bolest neće definisati. Znala sam da će me inspirisati na neke nove domete, jer sam po prirodi vrlo radoznala. I nastavila sam da istražujem - kaže.

ZAVOLI SVOJU SUDBINU

UDRUŽENjE "Žena uz ženu" danas broji skoro 500 članica. One jedna drugu guraju kroz borbu i podržavaju.

- Sve imamo jednu istu mantru: "Amor fati" iliti "Zavoli svoju sudbinu" - kaže Ana Dornik.

Otprilike u isto vreme se i razvela. Razlaz sa suprugom dao joj je prostora da shvati, kako veruje, da se sve stvari dešavaju sa razlogom. Ipak, mada je imala prostora da se posveti sebi i da bolest prevaziđe bez tuđih nametanja onoga što je "najpametnije za nju", to je ostavilo jednu vrstu velike "emotivne malaksalosti" čak do danas:

- Vremenom sam shvatila da je bolje da u grudima nosim emotivnu prazninu nego obezvređenu ženu.
Odlazak na prvu hemioterapiju bilo je još jedno od onih iskustava na koje nije bila spremna, a morala je da ih, kako priznaje, zavoli:
- Znala sam da moram početi od danas da bih sebe kasnije videla kao pobednika.

Foto: Uroš Ivanović

Sa knjigom "Ti si ta"


Ono što ju je držalo kroz celu bolest jeste dobro stanje uma, u kontinuietu:
- Moja svrha. Znala sam tačno zašto se borim. Zato što sam želela da demantujem i društvo i pojedinca - da rak dojke definiše. Da je jedini ishod smrtni ili mukotrpna borba. Želela sam da pokažem ženu koja je preživela i ponovo rođena. Koja će imati šta da kaže onda kada stane na vrh planine uz koju se pela gladna pobede. Mantra kojom sam se vodila bila je "malena, ti imaš više od ovoga da ponudiš sebi i svetu".
A kada su sazrele emocije, kada je znala da je na dobrom putu" - a znala je to jer su je jutrom umesto alarma budili snovi, volja, ambicija, svrha - poželela je da napiše knjigu, čija je promocija pre dva dana održana u Beogradu.

GODIŠNjE OBOLI 4.500 ŽENA

RAK dojke je najčešća maligna bolest žena u svetu, od koje godišnje oboli oko milion njih. Prema procenama, u Srbiji godišnje oboli više od 4.500, a oko 1.600 premine. Nekada su se od ove vrste kancera razboljevale mahom žene iznad pedesete godine, ali se granica spustila, pa su u riziku i znatno mlađe. Za pet do 10 odsto ovih maligniteta veruje se da su nasledni zbog mutacija ili promena u određenim genomima koji se prenose genetski. Od kancera dojke mogu oboleti i muškarci, ali je kod njih to sto puta ređe.

I tada je ceo njen život pretočen na stranice dela "Ti si ta", za koje kaže da nije omaž bolesti, već "priručnik" koji će pomoći ljudima da se suoče sa zdravstvenim problemima.

Ana Dornik prošlogodišnja je dobitnica nagrade za životno delo i izuzetan doprinos u borbi sa rakom dojke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori