"OČEKIVALI SU NAS, IZNENAĐENI SMO SRDAČNOŠĆU" Srpski vojnici se iz Slovenije vraćaju sledeće nedelje

Novosti onlajn

18. 08. 2023. u 07:47

U NAJKOMPLEKSNIJOJ akciji spasavanja i obnove uništene infrastrukture i objekata u Sloveniji posle superćelijskih oluja učestvuje i 51 pripadnik Vojske Srbije. Helikopterske jedinice suočavaju se sa složenim zadacima u izazovnom okruženju, navodi RTS.

ОЧЕКИВАЛИ СУ НАС, ИЗНЕНАЂЕНИ СМО СРДАЧНОШЋУ Српски војници се из Словеније враћају следеће недеље

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Poplavljena zemlja, prekinuti putevi i pokrenuta klizišta izazovi su sa kojima Slovenija nije mogla da se izbori sama. Među brojnim oznakama na pilotskim kombinezonima spasilačkih ekipa iz inostranstva su i srpske.

Major Vojske Srbije Bojan Trkulja kaže da su najkomplikovaniji bili zadaci spoljnog tereta sa helikoptera Mi-17, odnosno zadaci prevoženja krupnijeg tereta sa H-145.

Pored rada na planinskom terenu, ispresecanom, veliki izazov je bio i rad u međunarodnom okruženju, komunikacija na engleskom jeziku i letenje sa više nacija i različitih kultura pilota.

Komandant 890. mešovite eskadrile kaže da su slovenačke kolege svesrdno pomogle, a da je na terenu bilo emotivno.

Miroslav Zečević kaže da ga je najviše iznenadila srdačnost domaćina i da ima utisak da su očekivali dolazak spasilačkih ekipa iz Srbije.

Rukovodilac snaga naše vojske u Sloveniji kaže da su piloti i letačko osoblje maksimalno angažovani sa i do 10 sati leta dnevno. Podseća da pored vazduhoplovnih, Srbija učestvuje i sa značajnim kopnenim kapacitetima.

Inženjerijska radna grupa angažovana je na raščišćavanju terena i sanaciji i rekonstrukciji putne komunikacije, a jedinica ABHO dezinfikuje objekte i prostorije, dok su logističke jedinice na zadacima snabdevanja vodom i gorivom svih učesnika u zoni operacija, navodi pukovnik Branislav Stevanović.

Sve ovo, kaže, podseća na poplave koje su pre skoro deceniju pogodile Srbiju.

- Prvi susret sa lokalnim stanovništvom je bio izuzetno dirljiv i emotivan. I mi ih razumemo jer smo 2014. prošli kroz istu situaciju, dodaje Stevanović.

Pripadnici Vojske Srbije angažovanje će završiti u toku sledeće nedelje. Težište napora u narednom periodu, kažu, biće završetak započetih projekata rekonstrukcije mostova i puteva, a zatim predaja obaveza nadležnim civilnim strukturama.

BONUS VIDEO: POPLAVLjENE ULICE NOVOG BEOGRADA - Ovako izgleda prestonica nakon kiše

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (8)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!