MEŠTANI OVOG SELA ŽIVE PORED ČUVENOG JEZERA, ALI LETI OSTAJU BEZ VODE: Dovoze im cisterne na brdo (FOTO)

S.BABOVIĆ

16. 08. 2023. u 10:07

MEŠTANI sela Ćelije kod Kruševca žive pored predivnog jezera, ali ovog leta često ostaju bez vode. Da ironija bude veća, upravo se sa istoimene akumulacije - Ćelije, vodom snabdeva ceo Kruševac i deo Rasinskog okruga.

МЕШТАНИ ОВОГ СЕЛА ЖИВЕ ПОРЕД ЧУВЕНОГ ЈЕЗЕРА, АЛИ ЛЕТИ ОСТАЈУ БЕЗ ВОДЕ: Довозе им цистерне на брдо (ФОТО)

Foto:S.Babović

- Bude dana kada uopšte nemamo vodu i to je stvarno na visokim temperaturama teško – kaže za „Novosti“ penzionerka Mila Nikolić iz Ćelija. - Mnogo novih priključaka vikendaša, slabe pumpe, to kažu da je neki razlog. Uglavnom, vodu nemamo, a živimo pored jezera odakle svi dobijaju vodu.

Meštani iznose za „Novosti“ da bar 15 godina imaju ozbiljnijih problema u vodnosnabdevanju, a da su bez vode počeli ozbiljnije da ostaju kada su krenule vrućine ovog jula. Posebno je teško meštanima koji žive na višim predelima. Usled konfiguracije terena pritisak gotovo da nemaju i kada formalno bude vode u selu.

- Išli smo u Vodovod, u Gradsku upravu, da ukažemo na problem i rekli su nam da se traži neko rešenje – navodi za „Novosti“ Radenko Tufegdžić, predsednik MZ Ćelije.-Trenutno cisterne dovlače vodu u naš bazen kako bi se nadomestila nestašica. Dešava se, međutim, da padne kiša, pa se zaglavljuju u blatu.

U JKP Vodovod Kruševac iznose za „Novosti“ da značajan porast dnevnih temperatura i povećanje broja korisnika, naročito vikendaša, rezultira značajnim povećanjem ukupne potrošnje vode. Dodaju da je „nažalost, ovo povećanje često praćeno i neracionalnim korišćenjem vode, kao što je, na primer, prekomerno zalivanje bašta i punjenje bazena, što dodatno otežava situaciju“.

- Prosečna potrošnja vode van letnjeg perioda iznosi 1,23 l/s, dok u letnjem periodu iznosi 2,05 l/s, što ukazuje na povećanu i neracionalnu potrošnju vode - iznose, između ostalog, za „Novosti“ u JKP Vodovod Kruševac. - Takođe, važno je naglasiti da redovno vodosnabdevanje dodatno narušavaju nelegalno izgrađeni vodovodni priključci, poznati kao „divlji priključci“. Ova neovlašćena priključenja na vodovodnu mrežu značajno smanjuju pritisak vode, što dalje komplikuje distribuciju vode ka korisnicima.

ŠTA JE REŠENjE?

TOKOM perioda nestašica, korisnici u naseljenim mestima Ćelije i Nabrđe vodom se snabdevaju putem stacionarnih cisterni, a u toku je nabavka novih pumpi za crpnu stanicu kako bi se u ovom trenutku ublažio problem. Dugoročnije rešenje je kompletna rekonstrukcija vodovodne mreže, uz proširenje kapaciteta rezervoara sa 60 kubika na 100 kubika, što je predloženo iz ovog preduzeća planom razvoja za grad Kruševac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!