POPLAVE NAPRAVILE OPŠTU POMETNJU U SLOVENIJI I HRVATSKOJ: Preti li nam nabujala Sava i ima li razloga za strah u Srbiji?

Novosti online

07. 08. 2023. u 16:07

SNAŽNA oluja koja je donela velike količine padavina i izazvala stravične poplave u Sloveniji i Hrvatskoj u subotu je napravila haos i u Srbiji. Već od 13 časova obilne padavine praćenje gradom i rušilačkom snagom vetra obuhvatile su gotovo celu zemlju koja, a RHMZ je osim meteoalarma izdao upozorenja na izlivanja više reka.

ПОПЛАВЕ НАПРАВИЛЕ ОПШТУ ПОМЕТЊУ У СЛОВЕНИЈИ И ХРВАТСКОЈ: Прети ли нам набујала Сава и има ли разлога за страх у Србији?

FOTO: Tanjug/AP

"Najgore je prošlo, ali..."

Dejan Vladiković hidrolog RHMZ istakao je za "Blic" da su snažne padavine tokom subote u pojedinim delovima Srbije doveli do bujičnih poplava. Međutim, on ističe da se u narednom periodu poplave snažnog intenziteta ne očekuju, ali da je potrebno biti u pripravnosti.

- Najgore je prošlo, ono najgore što se desilo bilo je tokom subote. Tada su bujične poplave pogodila područja Jagodine, Paraćina, Čačka i okolinu Svilajnca. To su bili ti bujično vodotoci usled obilnih padavina - kaže Dejan Vladiković.

Prema njegovim rečima, u Srbiji će i dalje biti sporadičnih vodotokova koji neće predstavljati neposrednu opasnost. On je naveo da će mogućnosti za stvaranje sporadičnih bujičnih tokova biti tokom nedelje i ponedeljka.

- Svakako, ti bujični tokovi u nedelju ili narednih dana neće biti snažni kao što je to bilo u subotu, a RHMZ će uskoro povući upozorenje na porast rečnih tokova i bujica - navodi on.

Foto Tanjug

Naglašava da je ipak potreban oprez jer se zbog priliva vode iz Rumunije očekuje porast na banatskim vodotocima, dok uslova za bujice neće biti.

- Što se tiče Save i Dunava, tokovi obe reke su u porastu, ali daleko ispod granica od redovne odbrane od poplava. Nama Savom svakako stiže ta voda koja je napravila stravične poplave u Hrvatskoj i Sloveniji, ali kod nas to neće prouzrokovati ništa. Ista situacija važi i za Dunav, i te poplave koje su pogodile Austriju, Slovačku i Mađarski kod nas se neće desiti - napominje Vladiković.

Mogu se očekivati sporadični bujični tokovi na jugozapadu i jugoistoku zbog najavljenih padavina, ali to neće biti velikog intenziteta.

- Svakako onakve poplave kakve smo imali u maju i junu, sada nam se neće ponoviti - zaključuje Vladiković.

Podsetimo, tokom poplava koje su pogodile Srbiju u junu uništen je jedan most u Adranima, dok je drugi napukao, a pričinjena je ogromna materijalna šteta koja, prema nekim procenama, iznosi više od 300 miliona dinara.

Sve o posledicama jučerašnjeg nevremena u Srbiji i regionu pročitajte na sledećem linku.

Rastu vodostaji na više od 10 reka

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će na Brzavi i Neri danas i sutra vodostaji biti u porastu, sa mogućnošću dostizanja granica redovne odbrane od poplava.

Osim toga, na slivovima Mlave, Peka, Crnog Timoka, Jasenice, Kubršnice, Lepenice, Resave, Belice i Crnice danas i sutra moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka, kao i urbane poplave.

Nadležne službe u pripravnosti

Prateći prognozu RHMZ-a na vremenske nepogode i obilne padavine od 20 do 40 mm, lokalno i do 70 mm kiše JVP "Srbijavode" u pripravnosti je i aktivno sprovodi operativnu pripremu odbrane od poplava.

Prema najavama RHMZ-a ugroženi su slivovi Mlave, Peka, Jasenice, Kubršnice, Lepenice i Resave tokom 06. i 07. avgusta moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka.

- Službe JVP "Srbijavode" i nadležna vodoprivredna preduzeća prate razvoj situacije na područjima gde su evidentirana kritična mesta i područjima gde su u toku sanacioni radovi i u kontaktu su sa štabovima lokalnih samouprava. Po potrebi biće angažovano dodatno ljudstvo i mehanizacija, u cilju sprečavanja plavljenja područja i ugrožavanja zaštitnih vodnih objekata. Prioritet je pravovremeno preduzimanje preventivnih mera - navodi se u saopštenju JVP "Srbijavode".

Posle kiše... još jedan toplotni talas

Prema izgledima vremena za prvu polovinu avgusta, na sajtu RHMZ, navodi se da 1, 4, 9, 10. i 11. avgusta postoji mogućnost da pada kiša uz grmljavinu, dok je za 4. i 9. avgust najavljen i vetar.

- Očekuje se topao avgust, sa srednjom avgustovskom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem do +2 stepena. Srednja avgustovska temperatura vazduha biće od 22 do 24 stepena u nižim predelima, u brdsko-planinskim predelima od 15 do 19 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće od 30 do 32 stepena u nižim predelima, a u planinskim predelima od 19 do 25 stepeni. Broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom vazduha većom od 30 stepeni, u nižim predelima, biće od 10 do 15, u Beogradu 10, a na planinama do pet tropskih dana. Tokom avgusta se prognozira količina padavina prosečnih vrednosti u većem delu Srbije, dok se na krajnjem jugu očekuje suficit padavina – piše u biltenu RHMZ za avgust.

BONUS VIDEO: Nezapamćeno nevreme u Istri

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!