VREME JE OPASNO! U Srbiji upaljen i crveni i narandžasti meteoalarm - gde nas čeka najjače nevreme

Novosti online

05. 08. 2023. u 08:22

NEVREME, oluja i nikad veći pljuskovi koji su pokosili Sloveniju i poplavili delove ove zemlje, stiže u Srbiju, a RHMZ je zbog toga upalio meteoalarme za celu zemlju.

ВРЕМЕ ЈЕ ОПАСНО! У Србији упаљен и црвени и наранџасти метеоаларм - где нас чека најјаче невреме

Foto: Profimedia

Kako se može videti na sajtu RHMZ, mapa Srbije kao da je presečena na pola - polovina zemlje je u obojena narandžastim meteoalarom, druga polovina crvenim, najopasnijim.

Crveni i narandžasti meteoalarm na snazi u celoj Srbiji

Crveni meteoalarm za pljuskove upaljen je u Banatu, Beogradu, Šumadiji, Pomoravlju i Istočnoj Srbiji, pored toga u svim ovim krajevima na snazi je i narandžasti meteoalarm za grmljavinu.

Narandžasti meteoalarm za pljuskove i grmljavinu upaljeni su u Bačkoj, Sremu, Zapadnoj Srbiji, Jugoistočnoj i Jugozapadnoj Srbiji kao i na Kosovu i Metohiji.

Pored toga na snazi je i žuti meteoalarm na visoke temperature i to u: Šumadiji, Pomoravlju, Istočnoj Srbiji i Jugozapadnoj Srbiji.

Crveni meteoalarm

Crveni meteoalarm označava da je vreme vrlo opasno, te da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave.

- Takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi, piše na sajtu RHMZ-a.

Naradžasti meteoalarm

Narandžasti meteoalarm znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova.

RHMZ je tokom noći izdao seriju upozorenja na nevreme u Srbiji, o tome možete više pročitati u odvojenom tekstu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)