OD INTIFADE, PREKO SLIKARA, DO VANZEMALJACA: Šta su morali da znaju kandidati za studije psihologije na testu opšte informisanosti

V. Crnjanski Spasojević

28. 06. 2023. u 07:00

Šta je intifada, a šta filoksenija, koji je trenutno najmlađi olimpijski sport, koliko se jezika u svetu koristi, kada je Svetska zdravstvena organizacija proglasila kraj pandemije korone i do kog završenog razreda je u Srbiji obavezno školovanje.

ОД ИНТИФАДЕ, ПРЕКО СЛИКАРА, ДО ВАНЗЕМАЉАЦА: Шта су морали да знају кандидати за студије психологије на тесту опште информисаности

Foto Shutterstock

Ovo su samo neka pitanja koja su na ovogodišnjem testu opšte informisanosti dočekala kandidate za studije psihologije, na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Već godinama ovaj test izaziva veliku pažnju javnosti, a na psihologiju konkuriše ubedljivo najveći broj mladih u odnosu na broj raspoloživih mesta (pet prema jedan).

Jedno od najlakših pitanja, kako kažu oni koji su polagali test, bilo je - ko se ne nalazi na važećim domaćim novčanicama: Nadežda Petrović, Vuk Karadžić, Jovan Jovanović Zmaj, Stevan Stojanović Mokranjac ili Đorđe Vajfert. Lagano im je bilo i pitanje kolika je verovatnoća da, nakon tri sina, isti roditelji kao četvrto dete dobiju ćerku. Jedno od najtežih pak bilo je - u koji paradoks spada istovremena visoka verovatnoća postojanja vanzemaljskih civilizacija i niska verovatnoća dokazivanja njihovog postojanja (Montiholov, Zenonov, Raselov, Hajzenbergov ili Fermijev).

FOTO: Arhiva novosti

NAJTRAŽENIJA PSIHOLOGIJA: Filozofski fakultet

Kandidati je trebalo da prepoznaju i ekspresionističkog slikarskog "uljeza" među impresionistima, da znaju šta je abdukcija, a šta Noć dugih noževa, koji je naziv za vokalnu tehniku iz 18. veka koja se fokusira na lepotu tona i briljantnu izvedbu, a ne na dramatične izraze i romantične emocije, i koji je filozof poznat po krilatici Nihil est in intellectu, quod non fuerit in sensu, excipe: nisi ipse intellectus.

ZBUNjENI

NEKE od kandidata zbunilo je to što su pitanja štampana na jednom papiru, a rešenja je trebalo popunjavati na zasebnom. Iako su odmah uočili da su promašili broj pitanja, nove papire nisu mogli da dobiju.

Na testu su bila i pitanja: kojim se bojama, kod prikaza boja na LCD monitoru, opisuje svaka tačkica (piksel), kako se zove veština čiji je cilj da se, u što kraćem vremenu, pređe sa jednog mesta na drugo, prevazilaženjem prepreka uz korišćenje veština sopstvenog tela, u koji vek je smeštena radnja "Seoba" Miloša Crnjanskog, kako se u antičkoj Atini zvalo privremeno progonstvo uglednog građanina iz polisa, iz političkih razloga, kako se naziva uticaj jednog gena na više naizgled nezavisnih fenotipskih svojstava, od čega je internet skraćenica "www", šta su, po biblijskoj priči, koristili Jevreji da bi srušili zidine drevnog grada Jerihona.

Za ljubitelje filma jedno od pitanja bilo je šta spaja Ridli Skota, Entoni Hopkinsa i drevnu Kartaginu. Osim znanja iz matematike i hemije, svršeni srednjoškolci morali su da znaju i šta je rotacija Sunca, odakle potiče slogan "Od svakog prema sposobnostima, svakome prema potrebama", ko je autor knjiga "Čovek zvani Uve" i "Moja baka vam se izvinjava", kroz koju državu protiče Amu Darja i u kom mesecu se seje kukuruz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)