OBNAVLJA SE ĆELE-KULA ZAPADNE SRBIJE: Restauriše se spomen na austrougarska zverstva u Pocerini i Mačvi, 1914. godine

V.C.S.

21. 06. 2023. u 16:27

MUZEJ žrtava genocida otpočeo je konzervatorsko-restauratorske radove na zidnom slikarstvu Spomen-kapele (kosturnice) u Mačvanskom Prnjavoru. Ova kapela, kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, poznata je javnosti kao Ćele-kula zapadne Srbije.

ОБНАВЉА СЕ ЋЕЛЕ-КУЛА ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ:  Рестаурише се спомен на аустроугарска зверства у Поцерини и Мачви, 1914. године

Muzej žrtava genocida

Austrougarska vojska je, u avgustu 1914. godine, počinila strahovita zverstva u Pocerini i Mačvi. Po stradanju se naročito izdvaja Prnjavor, koji je, posle Šapca, dao najviše civilnih žrtava pri prvim upadima neprijatelja, na početku rata.

Spomen-crkva s kosturnicom podignuta je 1922, u znak sećanja na te žrtve austrougarskih zverstava u ovom selu, 4. avgusta 1914, kao i izginule ratnike 1912-1918. Na inicijativu meštana, kao i uz ogromno zalaganje dr Arčibalda Rajsa i pomoć kralja Aleksandra Karađorđevića, sazidana je ova kosturnica. Predsednik pododbora za njeno podizanje bio je Nikola Pašić, a potpredsednik dr Arčibald Rajs.

Muzej žrtava genocida

Sećanje na 535 pokopana Prnjavorčana

Spomen-kosturnicu u pseudo vizantijskom stilu projektovao je jedan od najpoznatijih arhitekata u prvoj polovini prošlog veka - Milan Minić. Izgrađena je od kamena u obliku grčkog krsta, sa kupolom na preseku brodova. Ispod poda je grobnica 535 stradalih Prnjavorčana. Unutrašnjost je oslikana zidnim slikama Špire Bocarića sa motivima streljanja, mučenja, ubijanja i spaljivanja seljaka.

Muzej žrtava genocida

TZidno slikarstvo Špire Bocarića


Spomen-kosturnica je svečano otvorena 5. novembra 1922. godine, a Vlada Srbije ju je 1962. proglasila spomenikom kulture od izuzetnog značaja.

Prnjavor je, inače, 9. juna 1934. odlikovan ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima četvrtog reda. To je jedino selo u Srbiji koje je dobilo ovo odlikovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)