METEOROLOG OBJAVIO DATUM PRESTANKA PADAVINA: Ristić upozorava građane - "Nemojte da vas oblaci zavaraju"

Novosti online

15. 06. 2023. u 22:41

NA PODRUČJU Srbije prethodnih dana pale su velike količine kiše. U nedelju i ponedeljak, obilne padavine bile su na jugu Banata i ostalim delovima Srbije, osim Vojvodine.

МЕТЕОРОЛОГ ОБЈАВИО ДАТУМ ПРЕСТАНКА ПАДАВИНА: Ристић упозорава грађане - Немојте да вас облаци заварају

Foto: N. Skenderija/Jutjub/Novo jutro

Na potezu oko Ćuprije, Jagodine i Despotovca palo je i više od 150 mm kiše, što je količina padavina koja u proseku padne za dva meseca. Izlile su se male reke i potoci, naričito u slivu Velike i Zapadne Morave.

Ivan Ristić, meteorolog, pojasnio je šta se dešava u Srbiji i šta možemo očekivati od vremena u narednom periodu.

On najavljuje kiše do kraja sledeće nedelje i upozorava građane da očiste odvode, kao i korita reke.

- Ove godine je drugačije vreme. Pod uticajem azovskog ciklona smo. Tek sledeće nedelje se spajamo sa Afrikom. Pred nama je još jedna epizoda obilne kiše, koja će trajati sve do kraja nedelje. Treba upozoriti građane da očiste korita, reke i odvode - rekao je RIstić i pojasnio:

- Ovih 150mm vode je granica za pravu poplavu.

Najavio je kada stiže letnje vreme i podelio lepe vesti.

- Od ponedeljka stiže sunce. Stiže afrički anticiklon, prvi put ovog proleća, ovog leta. U sredu, za nedelju dana u ovo isto vreme imaćemo 30 stepeni celzijusa. Pošto je bilo dosta padavina, biće dosta vlage, biće sparno vreme. I dalje će se nastaviti trend promenljivog vremena tokom leta. Stalno ćemo biti pod uticajem azovskih ciklona, i anticiklona koji donose porast temperatura i sunce. Kada nestane oblaka, sunce će baš jako peći i UV zračenje miće na maksimalnih 10. Već se oseća da je jako i ne treba se izlagati suncu bez zaštite - upozorio je Ristić

U trećoj dekadi jula Ristić je najavio najjači udar otopljenja.

- Krajem jula, biće tropske temperature, 35 do 40 stepeni celzijusa. I druga dekada avgusta takođe, a kako počne leto vreme će biti potpuno drugačije na moru. Tamo ne stižu kiše, more je već toplo. Jadransko more je već toplo u proseku 23,24 stepeni. Kada dođe afrički anticiklon, more će biti baš toplo, tamo je potpuno drugi tip klime - rekao je Ristić.

(Kurir)

BONUS VIDEO: Dve godine pre osnivanja NASE, Mašinski fakultet u Beogradu je 1956. godine dobio aerotunel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?