DIJAGNOSTIČKI ILI PALIJATIVNI CENTAR: Iz Kovid-bolnice u Kruševcu poslednji pacijent ispraćen u maju, čeka se nova namena ovog kompleksa

S.BABOVIĆ

18. 06. 2023. u 13:29

POSLEDNjI pacijenat iz Kovid-bolnice u Kruševcu ispraćen je početkom maja i on je bio tačno 10267. bolesnik, lečen od virusa korona u ovoj specijalizovanoj zdravstvenoj ustanovi od decembra 2020. godine.

ДИЈАГНОСТИЧКИ ИЛИ ПАЛИЈАТИВНИ ЦЕНТАР: Из Ковид-болнице у Крушевцу последњи пацијент испраћен у мају, чека се нова намена овог комплекса

Foto:S.Babović

Borba za njegov život trajala 2,5 meseca. Sada kada su se okolnosti promenile, vreme je i da ovaj dragoceni zdravstveni kompleks dobije novu namenu.

- Drago mi je što su Ministarstvo zdravlja i Vlada i svi donosioci odluka prepoznali strateški značaj ovog objekta i njegov značaj da u daljem toku bude deo zdravstvenog sistema Srbije - ističe dr Boris Đinđić, direktor Kovid-bolnice Kruševac, koji je do septembra 2021. vodio kovid-sistem u UKC Niš. - Održavanjem ove bolnice u funkcionalno aktivnom stanju pre svega kroz ovo što je ministarka navela kao program palijative, ali već sada se spominju i bolnički dijagnostički kapaciteti i na kraju i broj ležećih postelja, kvalifikuje ovu bolnicu kao neki budući dijagnostički centar. Kakva god namena da bude, Kovid-bolnica ima veliki potencijal da bude efikasan deo zdravstveni element Rasinskog okruga i mnogo šire.

A od trenutka kada je otvorena Kovid-bolnica u Kruševcu gotovo da nema pacijenta kojeg je primila a da je imao laku kliničku sliku. Bolesnici su neretko primani kao životno ugroženi, sa složenim respiratornim stanjima.

- To nisu bili samo pacijenti sa teritorije kruševačkog i niškog kraja, već i cele jugoistočne Srbije, a u poslednje vreme i centralne i zapadne Srbije - predočava za "Novosti" dr Boris Đinđić, direktor Kovid-bolnice Kruševac, koji je do septembra 2021. vodio kovid-sistem u UKC Niš. - U jednom trenutku smo pokrivali oko pola Srbije. Sve to ipak nije moglo da se uradi bez brojnih ekipa specijalista, koji su osim iz UKC Niš i Opšte bolnice Kruševac dolazili iz UKC Kragujevac, bolnica u Leskovcu, Pirotu, Vranju.

Koliko pacijenata je ovde bili zbrinuto ukazuju i statistički podaci u koje su "Novosti" imale uvid. Urađeno je čak 14.700 rendgenskih snimaka, 2.300 pregleda na skeneru, 1.105 ultrazvučnih pregleda i oko 600 doplera. I to je samo radiološka dijagnostika. Moderna biohemijska laboratorija omogućavala je svakodnevne analize i još važnije, pristizanje rezulata u roku od najviše sat vremena.

- Imali smo više od 600 hemiodijaliza, za kovid-pozitivne bubrežne bolesnike - iznosi dr Đinđić. - Kovid-bolnica je imala nezahvalnu ulogu u trenutku kada su svi crveni centri za dijalizu po okolnim bolnicama bili zatvoreni. Svi su bili usmeravani ka nama. Imamo osam novih dijalizatora, ali radilo se u tri smene.

Sagovornik "Novosti" podvlači da je po njemu najteži period bio od septembra do decembra 2021. godine.

- Tada smo dali 200 odsto od sebe, imali smo pune kapacitete, sa pacijentom više od broja kreveta, priliv je bio ogroman, teška klinička slika - iznosi dr Boris Đinđić. - Kako smo sticali imunitet, bilo je evidentno da ostaju samo stariji pacijenti sa prisutnim komorbiditetima. Iako se činilo da zbog lakše kliničke slike deluje da je manje posla, ogromna potreba ukazala se za supspecijalistima usled njihovih osnovnih bolesti. Osnovnom timu kovid-doktora (pulmolog, infektolog, internista) pridruživali su se i nefrolozi,neurolozi... Nemala uloga bila je gastroenterologa.

U Kovid-bolnici je zaposleno 120 mladih lekara. Sada čekaju svoju novu ulogu u zdravstvenom sistemu. I njima je gotovo neverovatno da više ne čuju specifično pištanje respiratora. Ekipa "Novosti" prva je ulazila u crvene zone ove bolnice i kasnije u više navrata obilazila intenzivnu i poluintenzivnu negu. Ove nedelje, prvi put zatičemo potpunom prazne postelje. Tišinom smo i mi iznenađeni.

TRI ZGRADE,500 POSTELjA...

POSLEDNjI dograđen objekat unutar kompleksa Kovid bolnice u Kruševcu bio je objekat "Republika Srbija", u okviru koga su apoteka, magacinski prostor, distributivna kuhinja i prostor za odmor osoblja u toku dežurstva. Bolnički krug ima tri zgrade, dijagnostički centar, odeljenja intenzivne sa 150 i poluintenzivne nege sa 350 postelja, dve operacione sale, angio-salu, kabinet za gastroskopiju, Odeljenje za hemiodijalizu,najsavremeniju laboratoriju. Od opreme: 150 respiratora, 350 monitora, 64-oro slajsni skener, EKG aparate, šest aparata za dijalizu. Cela bolnica smeštena je u krugu nekadašnje kasarne "Rasina" u naseljenom mestu Parunovac, gde je prethodno srušeno 4.300 kvadrata starih objekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)