KAFE KOJE PIJEMO

Promo

08. 06. 2023. u 16:00

PONUDA kafa na tržištu sve je bogatija, a na kraju lanca je potrošač koji donosi odluku hoće li kupiti, šta će kupiti i koliko je spreman da plati.

КАФЕ КОЈЕ ПИЈЕМО

Foto: Unsplash

Espreso, makijato, moka, kapućino, amerikano...samo su neke od kafa iz sve bogatije ponude ovog napitka u restoranima i kafićima, ali i u kućnim uslovima, zahvaljujući modernim kafe aparatima kojih je sve više i u našim domaćinstvima.

U ponudi su danas i različite poslastice na bazi kafe, pa se tako ovaj za mnoge omiljeni napitak priprema i sa sladoledom, šlagom, čokoladom, lešnikom, kokosom… Kombinacija je bezbroj, a isto toliko i opcija za „savršeni kafeni napitak“ pred svima nama.

Istraživanja govore da ljudi svakodnevno popiju barem dve šoljice kafe. I to, uglavnom, različite. Prosečan potrošač konzumira barem dve vrste kafe tokom dana, a mnogi tokom jedne nedelje uživaju u kafama  iz nekoliko različitih  kategorija. Ovakav trend sve je prisutniji u svakodnevnim navikama potrošača ne samo u našoj zemlji, već u čitavom regionu. Udeo domaće kafa se iz godine u godinu smanjuje u korist različitih instanta, espressa, kapsula i slično. Ubrzani tempo života, uz stalni rast međunarodnih industrijskih giganata koji su najjači upravo u ovim kategorijama, snažno utiču na promenu trendova konzumacije kafe.

Foto: Unsplash

Potrošači slede ove trendove na tržištu, ali treba imati u vidu da se među odlučujućim faktorima pri izboru kafe nalaze kvalitet i cena proizvoda. Kada su u pitanju različite kategorije kafe, to znači da su one međusobno zamenjive ne samo u zavisnosti od prilike za konzumaciju, već i u zavisnosti od kretanja cene. Istraživanja su pokazala da pri značajnijim razlikama u ceni, četvrtina potrošača bira jeftiniju opciju. To znači da čak ni visoka koncentracija na tržištu ne podrazumeva tržišnu moć, jer je na kraju lanca potrošač koji donosi odluku hoće li kupiti, šta će kupiti i koliko je spreman da plati.

Kako vi birate kafu? Kako odlučujete koja je pravi izbor i koja će se naći u vašoj korpi za kupovinu?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)