"ČUVAM TE": Od danas elektronska prijava nasilja nad decom

Tanjug

19. 05. 2023. u 09:02

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će od danas početi primena elektronskog sistema prijave nasilja nad decom na platformi "Čuvam te".

ЧУВАМ ТЕ: Од данас електронска пријава насиља над децом

Ilustracija / Foto Shutterstock

Na sednici Skupštine Srbije posvećenoj bezbednosnoj situaciji, Brnabićeva je juče rekla da su, u skladu sa programom rada vlade do 2026. godine i prioritetom unapređenja bezbednosti dece, mladih i prosvetnih radnika u ustanovama vaspitanja i obrazovanja, preduzete aktivnosti za puštanje u rad elektronskog sistema prijave nasilja za građane i nadležne organe i ustanove u okviru nacionalne platforme za prevenciju nasilja koje uključuje decu.

- To je platforma 'Čuvam te'. Pored video-snimaka, sa predavanjem na različite teme u vezi sa bezbednošću i vršnjačkim nasilje, na platformi 'Čuvam te' kreiran je sistem za prijavu nasilja koji će koristiti građani, nadležni organi i ustanove - navela je premijerka.

Dodala je da će na jednom mestu, preko Trijažnog tima koji je uspostavljen u okviru Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, svi nadležni organi pratiti bukvalno svaku prijavu nasilja prema detetu i tok njenog rešavanja.

- Status prijave će biti dostupan u svakom trenutku, a i građani će moći da podnose prijave Trijažnom timu, prate tok i ishod - rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da su policijski službenici, njih 12.368, saobraćajne i kriminalističke policije, već počeli i u narednom periodu će nastaviti obezbeđivanje 1.832 škole, kako državne, tako i privatne.

- Angažovan je maksimalan broj policajaca na javnim prostorima i objektima na kojima boravi i okuplja se veći broj građana. Preduzimaju se intenzivne aktivnosti na kontroli držanja i nošenja oružja, prikupljanju saznanja o neovlašćenom držanju i nošenju oružja. Na području Beograda uspostavljena je akcija ''Salus", vraćanja sigurnosti građana - navela je premijerka.

Kako je rekla, akcija "Salus" se sprovodi od  8. maja, od 8 do 22 časa, a policijski službenici sprovode opservaciju kritičnih mesta u školskim objekatima i oko njih, legitimišu se sumnjiva lica, proveravaju se vozila i radi na zapažanju bezbednosno zanimljivih pojava.

- Policijski službenici su obavezni da u svim školama za vreme održavanja nastave, dolaska i odlaska učenika, posebnu pažnju posvete ranom uočavanju sumnjivih aktivnosti - rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da je MUP izradio stratešku procenu javne bezbednosti za period 2022-2025. godine, koja prikazuje stanje javne bezbednosti, identifikuje ključne bezbednosne pretnje i rizike i predlaže strateške prioritete u radu policije.

Kako je navela, stanje javne bezbednosti u Srbiji se prati i procenjuje na osnovu dva ključna pokazatelja - objektivne prirode, kroz statističke podatke, i subjektivne, na osnovu percepcije građana.

- Strateške prioriteti su sprečavanje i suzbijanje krivičnih dela i prekršaja izvršenih na javnom prostoru i sprečavanje i suzbijanje nasilja na sportskim događajima. Bezbednost dece, učenika i škola je jedno od prioriteta u radu policije. Policija kontinuirano prati situaciju i u skladu sa procenama usmerava svoje aktivnosti koje se odnose na preventivno delovanje i edukativne kampanje - rekla je premijerka.

Na teritoriji Srbije policijske uprave na početku svake godine imaju obavezu da izvrše analizu bezbednosti učenika i škola u prethodnoj školskoj godini, kao i ostvarenu saradnju sa školama.

- U okviru toga, svakog 1. septembra se organizuju sastanci sa direktorima. U školama gde je doneta zajednička ocena od strane direktora i komandira policijske ispostave, dovedeni su školski policajci koji vrše pozorničku delatnost u tim rejonima, čije je radno vreme u skladu sa problematikom, a u vreme raspusta sa procenom.

Od 2018. godine obučeno je 327 policijskih službenika da rade kao školski policajci. U toku školske 2022/2023. školske godine organizovano je 3.385 predavanja, tribina, radionica, poseta učenika policiji i druženja učenika sa policijom, navela je Brnabićeva.

Ona je istakla da se u Beogradu nalazi 327 vaspitno-obrazovnih ustanova, 199 osnovnih škola, 103 srednje škole i 25 škola za osnovno i srednje obrazovanje.

- Do 3. maja na unapređenju stanja bezbednosti bilo je angažovano 140 školskih policajaca koji su pokrivali 205 škola, od čega 140 osnovnih i 65 srednjih škola za koje je procenjeno da su bile bezbednosno ugroženije, dok su ostale pokrivane koroz redovnu službu - rekla je premijerka.

Dodala je da je posle ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar", naloženo da policijske uprave stupe u kontakt sa direktorima škola i da izvrše analizu stanja bezbednosti, a da je posle ubistava u okolini Mladenovca, naloženo  hitno vidljivo pojačano prisustvo policije na javnim mestima i objektima.

- Policijski službenici su dužni da preduzmu mere zaštine u svim osnovnim i srednjim školama za vreme nastave, za vreme dolaska i odlaska učenika u škole, i posebnu pažnju usmere na rano prepoznavanje mogućih rizika i pretnji - kazala je premijerka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)