ZAKAZANO IZRICANJE PRAVOSNAŽNE PRESUDE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: Sud u Hagu drugostepenu odluku po žalbama saopštiće 31. maja

S. J. M.

16. 05. 2023. u 12:07

PRAVOSNAŽNA presuda bivšim rukovodiocima Resora državne bezbednosti Jovici Stanišiću (72) i Franku Simatoviću (73) u Mehanizmu za krivične sudove u Hagu biće izrečena 31. maja.

ЗАКАЗАНО ИЗРИЦАЊЕ ПРАВОСНАЖНЕ ПРЕСУДЕ СТАНИШИЋУ И СИМАТОВИЋУ: Суд у Хагу другостепену одлуку по жалбама саопштиће 31. маја

Foto: AP Photo/Martijn Beekman

Takođe, sutra će u sudu biti održana statusna konferencija na kojoj će oni i njihovi branioci moći da iznesu neka tehnička pitanja vezana za suđenje, uslove boravka u pritvoru u Sheveningenu ili zdravstvene probleme.

Stanišića i Simatovića je Mehanizam u Hagu 30. juna 2021. godine osudio prvostepeno na po 12 godina zatvora za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja Muslimana i Hrvata iz Bosanskog Šamca.

Tom odlukom oslobođeni su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu nasilnog progona nesrba iz delova Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. godine. Oslobođeni su i za zločine u četiri opštine u BiH i Hrvatskoj.

Proces njima dvojici traje punih 20 godina, što je čini se do sada nezabeleženo u svetskom pravosuđu.

Oni su uhapšeni 2003. godine u Beogradu u operaciji "Sablja" posle ubistva premijera Zorana Đinđića i prebačeni u Hag. Nakon prvog suđenja u Haškom tribunalu 2013. godine su oslobođeni optužbi. Međutim, drugostepeno veće je prihvatilo žalbu tužilaštva i ta presuda je ukinuta i naloženo novo suđenje. Nakon njega su pre dve godine osuđeni na po 12 godina zatvora.

Obojica haških optuženika su za ovih 20 godina u određenim periodima više puta puštani na privremenu slobodu. Tako je Stanišić u pritvoru do sada bio nešto više od sedam godina, a Simatović osam i po godina. Od prvostepene presude 2021. godine nalaze se neprestano u pritvoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)