PRIPREMITE SE ZA JAKE UDARE VETRA I POPLAVE NA POJEDINIM LOKACIJAMA: Detaljna vremenska prognoza do kraja maja

Novosti online

11. 05. 2023. u 22:49

DOSADAŠNjI deo maja protekao je u znaku veoma promenljivog i nešto hladnijeg vremena, a poslednjih dana je i veoma vetrovito. Ovakvo vreme nastaviće se i narednih 7 do 10 dana, nakon čega bi usledila stabilizacija vremena.

ПРИПРЕМИТЕ СЕ ЗА ЈАКЕ УДАРЕ ВЕТРА И ПОПЛАВЕ НА ПОЈЕДИНИМ ЛОКАЦИЈАМА: Детаљна временска прогноза до краја маја

Foto: N. Skenderija

Srbija je ovih dana pod uticajem ciklona sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora, a takva situacija očekuje i do kraja ove, ali i početkom sledeće sedmice.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, pod uticajem ciklona vreme je veoma vetrovito, naročito u košavskom području, a jugoistočni vetar ima povremeno olujne udare.

Košava će kratkotrajno oslabiti u subotu, ali će duvati sve do narednog utorka.

Najjači intenzitet košave očekuje se u petak i u nedelju, a udari jugoistočnog vetra biće tada na jugu Banata i do 100 km/h.

Inače, pod uticajem ciklona, u Srbiji će narednih 7 do 10 dana padavine biti skoro svakodnevna pojava.

Kiša se očekuje širom Srbije, a biće povremeno i lokalnih pluskova sa grmljavinom.

Najsunčanija biće subota, a padavine se tada u jutarnjim časovima očekuju samo na severu Vojvodine, a posle podne i uveče novi talas padavima zahvatiće Srbiju sa jugozapada, odnosno sa Jadranskog mora.

Narednih dana biće i svežije, uz temperature ispod proseka, ali već od nedelje i ponedeljka sledi manji porast temperatura vazduha, tako da će to ići u prilog i za nastanak grmljavinskih oluja sa gradom i obilnijim pljuskovima.

Oni se naročito očekuju u nedelju i tokom sledeće sedmice, pri čemu se ponegde očekuju i veoma obilne padavine.

Kako nas u narednih 7 do 10 dana očekuju česte padavine, neretko i obilnije, uz veće količine, očekuje se i porast svih manjih i srednjih reka, naročito sledeće sedmice, a lokalno obilne padavine mogle bi dovesti i do manjih poplava i bujica na manjim tokovima, prema sadašnjim prognozama uglavnom u brdsko-planinskim predelima Srbije.

Za sada opasnosti od poplava na većim rekama nema.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za sredinu maja od 21 do 25°C, ona će do kraja ove sedmice biti ispod, a tokom sledeće sedmice oko prosečnih vrednosti.

Dakle, prema trenutnim proračunima, promenljivo i veoma nestablno vreme potrajalo bi tokom cele druge dekade maja i početkom treće. Stabilizacija vremena usledila bi nakon 21-22. maja, uz porast temperarta na i preko 25°C.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!