NAJCRNJI ĐURĐEVDAN: Tuga, tuga do neba - kolone dece i roditelja ispratile na večni počinak ubijenu decu

E.V.N.

07. 05. 2023. u 10:00

ADRIANA, Adriana, činilo se kao da dozivaju najmiliji svoje čedo. Svoju Dukićku kao da pogledom traže i drugari...

НАЈЦРЊИ ЂУРЂЕВДАН: Туга, туга до неба - колоне деце и родитеља испратиле на вечни починак убијену децу

Foto: N. Skenderija

Novo bežanijsko groblje, juče, oko 15 sati. Opelo je održano u crkvi Svetog apostola Tome, a okupljeni su u nepreglednom redu čekali kako bi izjavili saučešće roditeljima, bratu i sestri.

Prevelika tuga obavila je juče ovo beogradsko počivalište. Plač i jecaji neutešnih drugara ubijene Adriane, odzvanjali su u tišini i muku koji su "parali" groblje.

Mališane obučene u crno, tešili su roditelji, koji nisu mogli da zadrže suze. Drugari su juče i na sahrani svoje Kaće pustili bele balone, a oni su bili podeljeni i deci koja su došla da na večni počinak isprate Adrianu. U rukama su držali i bele ruže za svoju drugaricu iz školske klupe.

Nepregledna je bila kolona koja se iz crkve zaputila ka večnoj kući ove devojčice, ovog anđela. Bez jauka, u tišini koja razdire, u duši budi još veći nemir. Uz zvuke violine, nepregledna kolona tiho, ispratila je Adrianu na večni počinak. Niko nije zadržao suzu. Grcajući, nemoćno samo su pitali "Zašto".

Gotovo u isto vreme, na drugom kraju grada, na Novom groblju i suze presušile. Nema više Mare, nema Mare Anđelković. Otišla i Mara među anđele...

Poslednji put od nje su se oprostili roditelji, braća, sestre, bake, deke, rodbina, drugari iz škole i kraja u kapeli iz koje je samo tri sata ranije iznet kovčeg u kojem je bilo telo njene drugarice Katarine.

Skoro dva sata Marini roditelji su primali saučešća, dok su sveštenici služili opelo. Buketi belog cveća stajali su pored ulaza, nije moglo sve unutra. Tužna povorka zatim se uz crkvena zvona uputila potom do Marinine večne kuće.

Svima je u mislima bila samo rečenica ispisana na čitulji kojom su se najbliži oprostili od nje - "Najdraža naša, spavaj sa anđelima". Tuga do neba, tuga za Draganom, dobrim Draganom, ljudinom, prijateljem, drugarom. Lešće, juče u podne je. Nepregledna kolona đaka, roditelja, nekadašnjih učenika i zaposlenih u OŠ "Vladislav Ribnikar", svi zajedno došli da se oproste od svog čuvara, svog Dragana Vlahovića koji je prvi stradao u krvavom piru deteta, Koste K.

Sahrane i tokom sutrašnjeg dana

PLAKAĆE Beograd i sutra kada na poslednji ispraćaj krenu beli kovčezi sa telima Ane Božović (12), Sofije Negić (14), Bojane Asović (13) i Andrije Čikića (14). Ana i Sofija će biti sahranjene na Novom groblju, Andrija na Lešću, a Bojana na Novom bežanijskom.

Voleli su podjednako Dragana i đaci i roditelji. Nije se mogao izbrojati broj ljudi koji je došao da ga juče isprati na večni počinak. Deca neutešna, a zajedno sa njima bol su delili i njihovi roditelji. Bio je voljen zbog požrtvovanja, ljubavi i razumevanja koje je pružao mališanima. Među decom i roditeljima koji su se juče prisećali svog heroja mogla su se čuti samo lepa sećanja, sećanja na mnogo ljubavi koju je pružao deci. Plakali su svi, zagrljeni, tešeći jedni druge i svi ujedinjeni u bolu za Draganom. Posle opela nepregledna kolona, u tišini, sa cvećem i svećama u rukama uputila se ka njegovoj večnoj kući.

- Heroj, istinski heroj, deci je ulepšavao školske dane, a nama roditeljima pružao utehu da đaci imaju nekog ko brine o njima... - govorili su tiho mnogi. - Iskrene i čiste emocije koje je bezrezervno pružao deci neće ostati zaboravljene, jer će ta veza koju je napravio sa brojnim generacijama zauvek ostati urezana u njihova srca. Trudio se Dragan do poslednjeg trena decu da zaštiti. Svoju decu, kako je često zvao učenike. Počivaj u miru, dragi Dragane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest