PUCNJI NA ILIDŽI NAJAVILI ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA: Sutra je 31 godina od napada muslimanskih snaga u Sarajevu, kojim su počela ratna stradanja

R. Dr.

21. 04. 2023. u 19:00

NAPAD muslimanskih snaga na Ilidžu 22. aprila 1992. godine, po naređenju Kriznog štaba SDA i odobrenju Alije Izetbegovića, ključni je događaj, koji je odredio ratnu sudbinu Sarajeva. Ofanziva na etnički čistu srpsku sredinu, kojom su pogaženi svi dotad uspostavljeni dogovori, Srbima je jasno poručila da su nepoželjni na prostoru na kojem su živeli vekovima. U napadu muslimanskih snaga - paravojnih snaga i tzv. Patriotske lige poginulo je 12 srpskih branilaca i ranjeno oko 50.

ПУЦЊИ НА ИЛИЏИ  НАЈАВИЛИ ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ СРБА: Сутра је 31 година од напада муслиманских снага у Сарајеву, којим су почела ратна страдања

Foto: Profimedia

Dana kada je rat u Sarajevu otvoreno buknuo prisetiće se nekadašnji borci sa Ilidže, kao i njihovi sugrađani koji su nakon rata spas pronašli u izbeglištvu. U Beogradu će u organizaciji Udruženja "Centar za društvena istraživanja, tranzicijsku pravdu i demokratiju - Istina i pravda" iz Istočnog Sarajeva, uz podršku Predstavništva Republike Srpske, danas u Pres centru UNS biti održana panel diskusija na temu "Da li je Sarajevo bio opkoljen i blokiran grad?".

Da je blokada Sarajeva bila posledica muslimanskog napada iz aprila 1992. godine tvrdi nekadašnji šef policijske stanice na Ilidži Tomislav Kovač. Na traumatični događaj koji se odigrao pre više od tri decenije on danas gleda kao na prvi pokušaj etničkog čišćenja Srba iz Sarajeva.

- Ilidža je po Kutiljerovom planu bila podeljena na srpski i muslimanski deo, a policija, čiji sam deo bio, poštovala je ovaj dogovor. Obezbeđena je sloboda kretanja, a sa muslimanskom policijom imali smo odnos saradnje i poštovanja. Napadom od 22. aprila sve je to pogaženo, a Sarajevo je uvučeno u otvoreni rat. Ilidžu su branili policajci, kao i meštani, dobrovoljci. Nije bilo JNA, Vojske Republike Srpske niti bilo koga drugog. Bila je to doslovno narodna odbrana - kaže Kovač.

Dalekosežna posledica napada na Ilidžu bila je organizovana odbrana srpskog stanovništva, i postavljanje muslimanskih ratnih linija, čime se Sarajevo našlo u blokadi.

- Decenijama slušamo mitove o opsadi Sarajeva, pri čemu se manipuliše činjenicama. Nisu Srbi svakako bili krivi što su bili vekovima naseljeni u zapadnim delovima grada, gde ih je bilo više od 150.000 i što su primorani na odbranu. Ta činjenica iskorišćena je za kampanju o navodnoj opsadi, koja nesmanjenom žestinom traje i danas, dok prave uzroke samo retki pominju - tvrdi Kovač.

Cilj napada na Ilidžu bilo je zauzimanje stanice policije i ubistvo komandira, posle čega bi srpsko stanovništvo bilo proterano. U ovom naumu iskorišćeno je postojanje bolnice, a Srbi su napadnuti na spavanju, iako do tada nije bilo problema sa muslimanskim snagama.

Hteli bošnjačko lice grada

TOMISLAV Kovač ističe da se u izgradnji identiteta današnje Bosne i Sarajeva namerno prenebregava činjenica da su Srbi od pamtiveka činili domicilno stanovništvo Sarajeva. Toga je bila svesna Izetbegovićeva SDA, koja je akcijama muslimanskih snaga želela da promeni etničku sliku glavnog grada BiH.

- Ilidža, Ilijaš, Igman, Vrelo Bosne, Briješće, Podlugovi, Rajlovac prostor je na kome su Srbi vekovima živeli, neretko čak i bez kontakata sa muslimanima. To nije bilo po volji onima koji su želeli grad bez Srba i ekstremno bošnjački i islamski karakter ovog grada - kaže Kovač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)