PREDSTAVLJEN SPISAK SRPSKE DECE KOJU JE IZ LOGORA SPASILA DIJANA BUDISAVLJEVIĆ: Reč je o istorijskom izvoru, za kojim se dugo tragalo (FOTO)

V. Crnjanski Spasojević

21. 04. 2023. u 12:45

SPISAK sa imenima 5.800 dece koje je Dijana Budisavljević izvela iz Zavoda za gluhonijemu decu u Zagrebu, u drugoj polovini 1942. godine, sada je sastavni deo i jedan od najvrednijih istorijskih artefakata zbirke Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

ПРЕДСТАВЉЕН СПИСАК СРПСКЕ ДЕЦЕ КОЈУ ЈЕ ИЗ ЛОГОРА СПАСИЛА ДИЈАНА БУДИСАВЉЕВИЋ: Реч је о историјском извору, за којим се дуго трагало (ФОТО)

Foto: Zoran Jovanovic

Na spisku su svi podaci o srpskoj deci, uglavnom zarobljenoj posle ofanzive na Kozari, u leto te godine: njihova imena i prezimena, datumi rođenja, imena roditelja, logori u kojima su bili, identitet hrvatskih usvojilaca.

- Reč je o prvorazrednom istorijskom izvoru - rekao je Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.

- Za njim smo tragali veoma dugo, jer se mislilo da je izgubljen još u ratu, a nabavili smo ga uz ogromnu podršku države. Sada oni koji su sumnjali u svoje poreklo ili njihovi potomci mogu da saznaju ko su im bili roditelji i odakle su.

Foto: Zoran Jovanovic

Tekst potpisa


Posebno dirljiv eksponat su minđušice Radmile Radonjić, koja je imala nešto malo više od dve godine. Njeno ime se nalazi na ovom spisku, a nesrećna devojčica je ubrzo preminula od posledica iznurenosti, izgladnjavanja i bolesti.

Nacionalni Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i fašističkih zločina u Drugom svetskom ratu, 22. april, ujedno je i Dan Muzeja žrtava genocida, koji je osnovan 1992. Tom prilikom direktor Dejan Ristić, njehov pomoćnik zadužen za kulturna artefakta Nikola Radosavljević i direktor Fondacije Muzeja Stanko Debeljanović predstavili su javnosti rezultate rada u prošloj godini.

Kako je rečeno, otkupljeno je ili dobijeno kao donacija više hiljada istorijskih eksponata, bilo da su u pitanju dokumenta, fotografije, predmeti ili audio-vizuelni zapisi, a među njima je i ovaj dragocen spisak spasene dece iz Zavoda za gluhonijemu decu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije