PROVERAVA SE KAKO JE DETE PREŠLO GRANICU: Jelena tvrdi da joj je sin otet, Mašan kaže da ima starateljstvo nad dečakom

J. D. Lj. - M. Š.

21. 04. 2023. u 08:40

PORODIČNA drama Jelene Abramović (32) i njenog supruga Mašana Lubarde (37), koji se međusobno optužuju za otmicu njihovog dvoipogodišnjeg sina, podigla je Srbiju na noge!

ПРОВЕРАВА СЕ КАКО ЈЕ ДЕТЕ ПРЕШЛО ГРАНИЦУ: Јелена тврди да јој је син отет, Машан каже да има старатељство над дечаком

Foto: Fejsbuk

Oboje tvrde da je "druga strana", bez njihovog znanja i saglasnosti bračnog druga, odvela dete iz Švajcarske, odnosno iz Srbije i to bez pasoša.

I dok se Jelena i Mašan oglašavaju po medijima, policija, Tužilaštvo, Centar za socijalni rad i druge institucije, proveravaju sve okolnosti pod kojima je, bilo koje od njih, eventualno, zloupotrebilo ovlašćenja ili prekršilo zakon. Pojedini pravnici tvrde da je apsolutno nemoguće da neko pređe granicu bez putnih isprava, ali ima i onih koji tvrde suprotno.

- Niko, ni beba niti bilo koje maloletno dete, kao ni punoletna osoba, zakonski ne mogu da pređu granicu ako nemaju putne isprave - tvrde pojedini stručnjaci. - U konkretnom slučaju, ne može se sa sigurnošću tvrditi da je otac prešao granicu sa detetom, jer ako je išao bilo kojim prevoznim sredstvom, osim avionom, morao je da pređe dve granice! Nemoguće da bi ga pustili Hrvati, kao ni Švajcarci.

Ukoliko jedan roditelj putuje sa detetom, navodno, neophodno je da ima pisano odobrenje drugog. Međutim, kako kako nezvanično saznajemo, u praksi se ovakvo pisano odobrenje retko kada traži na graničnim prelazima.

- Uglavnom se proverava da li je osoba koja putuje sa detetom roditelj. Kada dokaže da je roditelj, sa svojim pasošem i krštenicom, oni će ga pustiti. Retko kad će proveravati da li ima odobrenje drugog roditelja, da li je u toku brakorazvodna parnica ili neke druge pravne radnje... Uglavnom se proverava primarno da li je to njegovo dete, za slučaj da ga je neka nepoznata osoba možda otela.

Ipak, stručnjaci kažu da postoji mogućnost da je otac, možda, izvadio duplikat pasoša za dete, a bez znanja majke:

- To je moguće, ako je odavno sve planirao i nekako uspeo da dobije duplikat putne isprave za dete, navodno, jer je prvi pasoš izgubljen. Ali, zakonski je i to malo verovatno, jer oba roditelja moraju da podnesu takvu prijavu i podignu pasoš.

S druge strane, advokat Gordana Božilović smatra da ako oba roditelja imaju roditeljsko pravo, bez obzira na njihov status, nije potrebna nikakva dozvola da dete izađe iz zemlje sa jednim od njih.

Jelena Abramović tvrdi da je njen suprug Mašan Lubarda, koji je državljanin Srbije, a sa kojim je od 6. januara u brakorazvodnoj parnici, na Veliki petak, oteo njihovog sina i bez njene dozvole i znanja odveo ga u Švajcarsku, jer je mališanov pasoš još kod nje. Tvrdi i da ju je suprug prijavio da je odvela dete tek kad je zatražila razvod.

Jelena kaže da se čeka privremena mera i izveštaj Centra za socijalni rad, kojim bi se izrekla mera o poveravanju deteta:

- Molim nadležne organe da reaguju. Kako je dete bez pasoša prešlo granicu? Da li je doživelo traumu? Nisam sigurna na šta je spreman neko ko je u stanju da sopstveno dete otme od majke...

Foto: Printskrin/Društvene mreže

S druge strane, Lubarda, kratko i oštro, poručuje:

- Starateljstvo sam u Švajcarskoj, gde živimo, dobio u januaru, kao privremenu meru, jer je supruga odvela dete u Srbiju bez mog znanja i pristanka, a pre nego što se završio brakorazvodni postupak - tvrdi otac. - Dakle, regularno i zakonito sam dobio starateljstvo nad sinom. Švajcarska mi ga je dala!

I dok se supružnici međusobno optužuju, nadležne institucije već rade na rešavanju ovog slučaja. Nakon što je ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio da njegovo ministarstvo čini sve što je u njihovoj moći, oglasio se i generalni konzul Srbije u Švajcarskoj Mihajlo Šaulić, ali on nije mogao da podeli nikakve detalje o ovom slučaju, kao ni da kaže da li je konzulat u kontaktu sa ocem.

- S detaljima nismo upoznati, još nemamo nikakvu zvaničnu informaciju. Kad se budu utvrdile sve činjenice i obaveste nas, imaćemo više informacija - kaže Šaulić.

Budući da roditelji imaju boravišnu dozvolu u Švajcarskoj, a da su državljani Republike Srbije, postavlja se pitanje čija nadležnost će se primenjivati.
- Oni su naši državljani i delovaćemo u skladu sa instrukcijama iz Beograda. Sve što naši organi budu očekivali od nas, mi ćemo i sprovesti - zaključio je Šaulić.
U sve provere oko ovog slučaja, kako nezvanično saznajemo, uključene su i druge institucije - policija, Tužilaštvo... Proveravaju se sve moguće odluke, pre svega našeg, kao i švajcarskog suda, parnični spisi, čeka se izveštaj Centra za socijalni rad, kao i carinski izveštaji, kako bi se proverilo da li je i na koji način, legalno ili nelegalno, dete prešlo granicu.

Povređeno pravo deteta

Advokat Gordana Laketić kaže da je, u slučaju deteta koje je otac odveo u Švajcarsku bez pristanka i saglasnosti majke, shodno članu 11 Haške konvencije, povređeno pravo deteta na viđanje jednog od roditelja, za šta Ministarstvo pravde Srbije ima mogućnost da izdejstvuje preko konzulata da se ono vrati majci:

- Moguće da je otac imao neki validan papir kojim je dete poveo u inostranstvo, sa kojim majka nije ni upoznata, ali treba da se vidi da li će Tužilaštvo pokrenuti postupak i da li će doći do krivičnog dela otmice.

Stanojević: Obavezna istraga

Koordinatorka "Sigurne kuće" Vesna Stanojević kaže da MUP mora da sprovede istragu i utvrdi kako je moguće da otac odvede dete iz zemlje bez dokumenata.

- Uglavnom se u takvim slučajevima traži saglasnost oba roditelja kako bi maloletno dete prešlo granicu - objašnjava koordinatorka. - No, postavlja se pitanje šta se na granici gleda od dokumentacije kada prelaze putnici, pogotovo kada su u pitanju mala deca.
Stanojevićeva napominje da ovo nije prvi put da je dete izašlo iz zemlje a da je pasoš kod majke, i uporedila ovaj sa slučajem Ane Landeke kojoj je prošle godine muž oteo dvoje dece od njenih roditelja, dok se ona nalazila u "sigurnoj kući" zbog nasilja, i prešao preko granice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024