DO LONDONA BEZ VIZE: U Britaniji pokrenuta peticija za lakši ulazak građana Srbije

R. Dr.

18. 04. 2023. u 07:02

POSLE gotovo deceniju od poslednjeg pokušaja, u Velikoj Britaniji pokrenuta je peticija za ukidanje viza za građane Srbije koji žele da posete ovu zemlju u trajanju do 90 dana. Ovaj zahtev do juče potpisalo je gotovo 4.000 britanskih državljana i građana sa stalnim prebivalištem u ovoj državi.

ДО ЛОНДОНА БЕЗ ВИЗЕ: У Британији покренута петиција за лакши улазак грађана Србије

Foto Z. Jovanović

Zacrtani cilj je prikupljanje 10.000 potpisa, što je uslov da se britanska vlada oglasi o ovom pitanju. Propisi Velike Britanije predviđaju obavezu izvršne vlasti da predstavke sa ovolikim brojem potpisa uzme u razmatranje, što važi i za parlament, ali uz podršku 100.000 britanskih građana.

U tekstu peticije navedeno je da je Srbija od 2009. godine u bezviznom režimu koji se odnosi na šengenski prostor.

- Omogućavanje građanima Srbije da posete Veliku Britaniju do 90 dana bez vize bilo bi pravedno, isplativo, iako odavno zakasnelo - navedeno je u tekstu peticije.

Ovom inicijativom se zahteva relaksacija režima ulaska građana Srbije u Veliku Britaniju, koja se, uprkos brojnim viznim liberalizacijama u protekle dve decenije i dalje drži čvrstog viznog kursa prema našim građanima. Svako putovanje na Ostrvo podrazumeva složenu proceduru, popunjavanje upitnika, kao i troškove od oko 120 evra. Dodatni problem prilikom putovanja je i dugo čekanje na viziranje pasoša koje traje od tri do sedam nedelja.

To je imala na umu i Miheaela Mitrović, naučnica srpskog porekla iz Londona, školovana na Oksfordu, koja je 15. aprila pokrenula peticiju na zvaničnom sajtu Donjeg doma britanskog parlamenta. Ona je po zanimanju inženjer arhitekture, ali i stručnjak za neurone, zaposlena kao konsultant, a trenutno se usavršava na postdiplomskim studijama na Kembridžu.

- Kao i na sve rezidente i građane Velike Britanije poreklom iz Srbije, i na mene direktno utiče kompleksni i skup proces dobijanja vize, jer nas prijatelji i porodica posećuju retko ili nikada. Ipak, pravi razlog što sam pokrenula peticiju je što je jednostavno došlo vreme da se vizni režim Ujedinjenog Kraljevstva ukine, jer niti je pravedan, niti ima praktičnog smisla - objašnjava Mitrovićeva.

Ona kaže da je zahtev britanskim vlastima opravdan:

- Ukidanje viznog režima Velike Britanije bio bi razuman potez, ali i dobrodošao zbog bilateralnih odnosa Srbije i Britanije.

Rok za sakupljanje potpisa, da bi zahtev stigao pred Vladu je šest meseci. Svaki britanski građanin koji želi da utiče na politiku svoje zemlje ima na raspolaganju mogućnost peticije, ili direktnog obraćanja poslaniku iz svoje izborne jedinice. Mitrovićeva veruje da zvanični London ima dobru volju da liberalizuje vizni režim za naše građane. Ona očekuje da britanski laburisti podrže ovu inicijativu, ako potpisima stekne kredibilitet, ali i nađe svoj put kroz tamošnje medije.

Na put niko bez odobrenja

PUTOVANjE u Veliku Britaniju podrazumeva i obaveznu viznu proceduru, koja je podjednaka bez razlike da li je razlog putovanja turistički, familijarni ili poslovni. Vize su neophodne vlasnicima običnih, ali i službenih i diplomatskih pasoša. Veliki broj agencija nudi svoju pomoć, što dodatno podiže cenu procedure. Hitni postupak u viziranju košta bezmalo 300 evra, što ne utiče na osnovnu cenu vize. Obradu dokumentacije ne radi britanska ambasada, već specijalizovane kompanije kojima je poveren ovaj posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...