U TOKU JE BORBA ZA LJUDSKE DUŠE: Novinar i publicista Milorad Vukašinović o egzistencijalnom sukobu u Ukrajini (VIDEO)

J. S.

05. 04. 2023. u 22:44

U NASTAVKU tribine „Ukrajinski graničnik :egzistencijalni sukob“ na Jutjub kanalu KCNS, novinar i publicista Milorad Vukašinović naglasio je važnost sagledavanja aktuelnih dramatičnih događaja iz ugla egzistencijalnog sukoba.

У ТОКУ ЈЕ БОРБА ЗА ЉУДСКЕ ДУШЕ: Новинар и публициста Милорад Вукашиновић о егзистенцијалном сукобу у Украјини (ВИДЕО)

KCNS

Najavivši početak specijalne vojne intervencije u Ukrajini, Putin je ukazao na tri ključna cilja, kojima Vukašinović posvećuje naročitu pažnju. Prvi je demilitarizacija – kao razumljiv i legitiman čin koji za cilj ima zaštitu ruskog stanovništva od napada koji traju preko osam godina, zatim denacifikacija – koja predstavlja i važno moralno pitanje za sve one koji su brzo prešli preko zločina nad civilima u Odesi, a koji su živi spaljeni i dekomunizacija – koja nije samo ideja o promeni granica već i istorijsko pitanje.

Ukrajinski graničnik je duboko potresao rusku društvenu svest, jer Ukrajina – krajina (granica) – za Ruse ima veliki značaj kao mesto nastanka i rođenja Kijevske Rusije.Kao osnovne postulate za razvijanje rusofobije, Vukašinović navodi duboko nepoznavanje ruske kulture i ravnodušnost prema drugim kulturama i civilizacijama.

Predavač ukazuje na podatak o postojanju protestantske Biblije koja je u Americi bila veoma popularna, a u kojoj su Rusi prikazani kao oličenje zla. Kasnije je Regan o Sovjetskom Savezu govorio kao o „imperiji zla", a Džordž Buš Mlađi Rusiju nazivao „osovinom zla".

Poznati su i navodi o „pravoslavofobiji" i velikoj opasnosti pravoslavne civilizacije, koju Vukašinović prepoznaje kao davno osmišljenu strategiju verskog intervencionizma, koja se ovih dana otvoreno manifestuje na prostoru Ukrajine kroz brutalno otimanje crkava i manastira.

- Mi, Srbi, smo primer i obrazac rata protiv pravoslavlja - navodi Vukašinović i podseća na stav SPC i srpskog patrijarha koji je shvatio da je sukob u Ukrajini borba za ljudske duše i egzistencijalni sukob.

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Ukrajinski graničnik: egzistencijalni sukob" može se  pogledati na Jutjub kanalu kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)