SAVREMENI APARATI, EDUKOVAN KADAR I PRECIZNO POSTAVLJANJE DIJAGNOZE: Obeleženo 140 godina železničkog zdravstva u Srbiji

Novosti online

16. 03. 2023. u 12:41

ZAVOD za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije“ proslavio je 140 godina postojanja i rada. Ova zdravstvena ustanova vezana je za početke železnice u Srbiji i osnovana je skoro u isto vreme kada je izgrađena pruga Beograd - Niš i kada je otvorena Glavna železnička stanica u Beogradu, odnosno kad se omasovila profesija železničara i kada se ukazala potreba za njihovim zdravenim zbrinjavanjem.

САВРЕМЕНИ АПАРАТИ, ЕДУКОВАН КАДАР И ПРЕЦИЗНО ПОСТАВЉАЊЕ ДИЈАГНОЗЕ: Обележено 140 година железничког здравства у Србији

Foto: Novosti

Danas je Zavod moderna i savremeno opremljena zdravstvena ustanova primarnog karaktera koja se brine o zdravlju više od 100.000 ljudi širom Srbije, kroz 25 ambulanti u 16 gradova. Njihovi lekari godišnje urade oko 30.000 sistematskih pregleda zaposlenih u ustanovama i preduzećima, a Zavod je posebno poznat po besplatnim preventivnim pregledima, kojih obavi više od 2.000 godišnje.

- Za ovakve rezultate zaslužan je naš tim, koji čini oko 650 zaposlenih. Svakodnevno primamo nove pacijente, i one koji nisu radnici „Železnica“, a koji se opredele da brigu o svom zdravlju prepuste našem timu stručnjaka. Savremeni aparati i edukovan kadar omogućavaju brzo i precizno postavljanje dijagnoze i garantuju dobro zdravlje i sačuvane živote - poručio je prim. dr Vlado Batnožić, direktor Zavoda.

Na svečanosti se čulo i da je, pored uobičajenih zdravstvenih usluga koje pruža radnicima na Železnici i ostalim građanima, Zavod dao poseban doprinos i tokom pandemije virusa Kovid - 19, kada su lekari, sestre i tehničari bili angažovani u privremenim bolnicima u Areni i na Sajmu, a svi zaposleni bili na prvoj liniji odbrane u abmulantama širom zemlje. Goran Vesić, ministar infrastrukture, obratio se okupljenima povodom jubileja, i istakao da se u 19. veku, kada je izgrađena železnica u Srbiji, i čitava Srbija uzdizala.

- Sada se nalazimo u sličnoj situaciji. I sada se Srbija uzdiže - ekonomski i u međunarodnim okvirima, a Železnica opet ima značajnu ulogu. Kao što je nekad uz železnicu Srbija postajala moderna zemlja, tako danas modernizacija železnice znači i modernizaciju Srbije. Siguran sam da će naredna decenija biti decenija ulaganja u železnicu, koja doživljava renesansu. A u svemu tome posebno je velika uloga onih koji se brinu o zdravlju radnika na železnici - poručio je ministar Vesić.

Povodom 140 godina postojanja, Zavod je organizovao i tematsku izložbu i promociju knjige „Železničko zdravstvo u Srbiji 1882-2022“, autora prim. dr Dušana Mitrovića i Ivane Jovičić Đurčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati