HLADNI FRONT STIGAO: Sledi drastično zahlađenje i olujni udari vetra

Novosti online

15. 03. 2023. u 10:00

OVOG jutra jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom već je zahvatilo Bačku i Podrinje i vrlo brzo će zahvatiti i ostale predele Vojvodine i zapadne Srbije, a tokom dana proširiće se i na ostale predele naše zemlje.

ХЛАДНИ ФРОНТ СТИГАО: Следи драстично захлађење и олујни удари ветра

Foto: A. Stevanović

Inače, ovog jutra hladni front već je stigao do severozapada Srbije, a sklop je ciklona, koji će se danas premeštati preko našeg područja dalje na istok, zbog čega je i vazdušni pritisak znatno ispod normale, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

Hladni front doneće danas i veoma jak, na udare i olujni severozapadni vetar, ponegde i preko 70 km/h. Veoma jak vetar sa olujnim udarima prvo se očekuje u Vojvodini, a kasnije i u drugim predelima, a u većem delu Srbije biće najjači u periodu od podneva do 18 časova, zbog čega se preporučuje povećan oprez, kako na otvorenom, tako i u saobraćaju.

Jak severozapadni vetar duvaće danas i u Beogradu i biće u pojačanju tokom dana, dok se posle podne prolazno očekuju i olujni udari.

Hladni front doneće i prodor osetno hladnije vazdušne mase, uz dalji pad temperature vazduha, pa će jutro biti najtopliji deo dana. Ovog jutra temperature u Srbiji pre prodora hladnog fronta dostižu 10-11 stepeni, u Beogradu osam, a na jugoistoku Srbije u nastavku prepodneva očekuje se i do 13 stepeni. Potom će tokom dana uslediti pad temperature.

U Srbiji će danas biti oblačno sa kišom i pljuskovima, a u južnim, jugozapadnim i jugoistočnim predelima Srbije očekuju se i pljuskovi sa grmljavinom.

U većem delu Srbije danas se očekuje od 10 do 20 milimetara kiše po kvadratnom metru, a više padavina očekuje se u zapadnim, centralnim, kasnije i u severoistočnim predelima i u tim predelima lokalno bi palo i više.

Tokom dana kiša će na svim planinama preći u sneg i očekuje se da padne od 10 do 20 cm snega. Kako će sneg biti praćen veoma jakim severnim vetrom, očekuju se snežna mećava, vejavica i nanosi, pa bez zimske opreme ne treba kretati na put.

Krajem dana kiša će i u nižim predelima na zapadu Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg, a tokom večeri i u centralnim, južnim i jugoistočnim predelima Srbije. U Beogradu se očekuje kiša, a tokom večeri kiša može kratkotrajno preći u vlažan sneg samo u višim delovima grada i na širem području Avale.

U toku večeri temperature u Srbiji kretaće se od 0 do 4°C, a na planinama od -10 do -2° C.

Tokom večeri padavine će prestati u Vojvodini, a tokom noći i širom severne Srbije i u Beogradu i ovo razvedravanje tokom noći širiće se prema centralnim predelima.

U četvrtak će biti hladno, uz stabilizaciju vremena, samo još ujutro i pre podne na jugu i istoku sa slabim padavinama.

Od petka se očekuje sunčano i toplije, ujutro uz pojavu mraza, dok se tokom vikenda očekuju prave prolećne temperature, naročito u nedelju.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima