NEVESINJSKA PUŠKA „ZAPALILA“ BOSNU: Vasin o politici knjaza Nikole prema Hercegovini i Bokeljima

J. S.

14. 03. 2023. u 10:44

NA tribini Dr Gorana Vasina posvećenoj vladavini knjaza/kralja Nikole predstavljene su dve decenije odnosa ovog veoma značajnog vladara prema Hercegovini i Boki, i to je period u kome se zbio veliki broj dešavanja ključnih za rešavanje srpskog nacionalnog pitanja.

НЕВЕСИЊСКА ПУШКА „ЗАПАЛИЛА“ БОСНУ:  Васин о политици књаза Николе према Херцеговини и Бокељима

KCNS

Dr Vasin kao veoma važnu ističe veliku želju Cetinja da u ratu protiv turskih snaga, Hercegovina pripadne Crnoj Gori. On navodi kako je takođe značajan i širi kontekst koji tvore uticaji Austrougarske i Rusije na sva dešavanja koja šezdesetih i sedamdestih godina 19. veka potresaju prostore naseljene Srbima.

Bilo je jasno da Beč i Pešta neće dozvoliti stvaranje slovenske države na Balkanu, dok je Rusija ozbiljno računala na crnogorskog knjaza u procesima rešavanja srpskog pitanja. Kada je 1869. izbio Krivošijski ustanak, Austrougarskoj je postalo jasno da ustanici ozbiljno komuniciraju s knjazom i kako je Cetinje i te kako involvirano. Dr Vasin navodi kako aktivan uticaj Crne Gore u Hercegovini nikako nije jenjavao.

Plan Austrougarske podrazumevao je marginalizaciju Crne Gore u svim pitanjima, a naročito u srpskom, koje je doživljavano kao veoma ozbiljno i dramatično. Tada je popularizovana floskula o „Velikoj Srbiji“, kojom je opisivana svaka akcija Crne Gore, Beograda i Novog Sada za oslobođenje Srba od osmanlijske vlasti.

Iako je od Krivošijskog ustanka sazrevala ideja o tome kako bi trebalo podići novu pobunu, taj se sukob odlagao sve do 1875. kada je Nevesinjska puška „zapalila“ Bosnu, Hercegovinu i počela da se širi. Dr Vasin navodi kako je Gavro Vuković pisao o krvavim i teškim borbama gotovo epskog karaktera u kojima je srpska vojska prvi put posle Kosovskog boja krenula da oslobađa i sveti srpske krajeve.

Predavanje dr Gorana Vasina „Politika knjaza/kralja Nikole prema Hercegovini i Bokeljima” može se pogledati na na Jutjub kanalu Kultuirnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!