BRUKA I SRAMOTA: Oskrnavljen grob heroja sa Košara Srđana Stančetića

Novosti online

08. 03. 2023. u 12:22

BRONZANA bista heroja sa Košara Srđana Stančetića ukradena je sa groblja u njegovom rodnom mestu Banovo Polje kod Bogatića.

БРУКА И СРАМОТА: Оскрнављен гроб хероја са Кошара Срђана Станчетића

Foto: Printscreen

Nepoznati vandali su, zarad malo novca koji može da se dobije njenim topljenjem, oskrnavili uspomenu na mladića koji je kao pripadnik 63. padobranske brigade u svojoj 24. godini hrabro položio život za domovinu 28. jula 1998. godine u sukobima sa šiptarskim teroristima u rejonu karaule Košare.

Srđanova majka Dragoslava, koja je krađu biste prijavila policiji, i meštani Banovog Polja su uznemireni, razočarani i ogorčeni.

- Posle Srđanove junačke smrti na Košarama, on je ubijen drugi put. Velika je ovo sramota, a lopovima koji su ukrali bistu očigledno ništa nije sveto - kažu meštani Banovog Polja i veruju da će kupac biste, ukoliko je još nije istopio, imati toliko ljudskosti da je vrati porodici.

Srđan Stančetić je kao stariji vodnik i pripadnik elitne 63. padobranske brigade poginuo u zasedi šiptarskih terorista prilikom evakuacije tela potpukovnika Gorana Ostojića, komandanta i načelnika štaba ove brigade. Njegovo telo je pronađeno tri dana kasnije, a na sahrani 3. avgusta 1998. okupilo se celo selo.

U Banovom Polju i danas neguju sećanje na junaka sa Košara, a opština Bogatić je u martu prošle godine odlučila da Drinska i deo Ulice Gliše Maletića promene naziv u Ulicu Srđana Stančetića.

- Srđan je bio izuzetan momak i o njemu svako govori sa poštovanjem. Na prostorijama našeg fudbalskog kluba "Napredak" postavili smo njegovu spomen-ploču, kao i Željka Andrića koji je poginuo u svojoj 29. godini za vreme bombardovanja 1999. godine. Svake godine organizujemo memorijalni turnir u njihovu čast - rekao je Vlada Nikolić, predsednik kluba.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: ZAPLAKAO SAM KAD SE SIJALICA UPALILA - Junak sa Košara posle osam godina dobio struju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!