DEO NJENIH MOŠTIJU ČUVA SE U CRKVI LAZARICA: 580 godina od smrti Jelene Balšić, treće ćerke kneza Lazara (FOTO)

S.BABOVIĆ

05. 03. 2023. u 06:45

VERUJE se da je rođena između 1366. i 1371 godine, a preminula u Beškoj (Crna Gora), marta 1443. godine: Jelena Balšić bila je treća ćerka kneza Lazara i u Kruševcu dve ulice nose njeno ime.

ДЕО ЊЕНИХ МОШТИЈУ ЧУВА СЕ У ЦРКВИ ЛАЗАРИЦА: 580 година од смрти Јелене Балшић, треће ћерке кнеза Лазара (ФОТО)

Foto:S.Babović,Eparhija krusevacka

Jedna se zove Balšićeva,a druga, susedna-Nova Balšićeva ulica. U Balšićevoj ulici je 2012. godine dobila i poseban mozaik, zahvaljujući književniku Ljubiši Bati Đidiću, članu Udruženja „Balšićevac“ i autoru drame o vladarki Zete, koja se s uspehom izvodila u Kruševačkom pozorištu.

-Jelena je došla u svoju Balšićevu ulicu, grad svog oca, i u naša srca – poručio je na otkrivanju mozaika Ljubiša Bata Đidić, ukazujući na uklesane stihove tada novog umetničkog dela „Ja ustjeh tvoju svetost videti“

Pre nego da se 1386.godine uda za Đurđa Drugog Stratimirovića Balšića,zetskog vladara,sa kojim je u braku bila 17 godina, odrastala je na dvoru Hrebeljanovićevih u centru Kruševca.Upravo tu je 2006.godine, uz trud tadašnjeg mitropolita crnogorsko - primorskog Amfilohija i u to vreme, episkopa niškog Irineja, donet deo mošti Jelene Balšić.

-Sad vidim koliko je divno,koliko veliko,koliko uzvišeno, da se posle toliko vekova,otac i ćerka ponovo zagrle u carskom Kruševcu-nadahnuto je besedio mitropolit Amfilohije.-Gledajući ovu ikonu Svetoga velikomučenika Lazara,celivajući njegove mošti,i noseći sa sobom delić moštiju njegove ćerke, shvatio sam da su oni ti,koji negde drugde upravljaju nama, da su oni ono što je najdublje u nama.

Taj delić moštiju danas se čuva u posebno zaštićenoj kutiji, u kivotu, unutar crkve Lazarica,odakle je srpska vojska krenula 1389.godine na Gazimestan.

-U kivotu su vratni pršljen kneza Lazara,sa delovima moštiju Lazareve ćerke Jelene i delovima moštiju Svetog Vida-predočava za „Novosti“ otac Željko,starešina crkve Lazarica.-Kivot iznosimo u vreme Vidovdana, u okviru Svete arhijerejske liturgije.

Tada odabrani pripadnici Vojske, u pratnji vernika, episkopa kruševačkog Davida i gradske svite, nose mošti od crkve Lazarice do Spomenika kosovskim junacima u centru Kruševca, gde se, potom,održi parastos i molitva svim slavnim junacima palim za slobodu Srbije.

Na svoj način, i Jelena Balšić bila je junak.Posle smrti značajno starijeg supruga,koji joj je za života poveravao diplomatske poslove,razmišljala je o zamonašenju.Ipak, odlučuje se,da poput svoje majke Milice, koja je pomagala despotu Stefanu Lazareviću tokom maloletnih godina, ona pomogne svom sinu Balši Trećem.Kad su Mlečani zahtevali da za zaključenje mira 1409.godine, Balša dođe u Mletke,Jelena umesto sina,odlazi na opasan susret i prima na sebe svu krivicu za rat.

Nakon smrti drugog muža Sandalja Hranića 1435.godine,Jelena se vraća u Zetu i počinje neumornu obnovu bogomolja.Na malom ostrvu Gorici, podiže crkvu Presvete Bogorodice pored, u to vreme urušene, crkve Svetog Đorđa. Kruševljani često odlaze na poklonjenje u Bešku.

ZVALI SU JE I "UČENA"

JELENA Balšić je bila veliki ljubitelj knjige, i kao vrlo obrazovana želja, nazvana je Učena - podseća kruševački enciklopedista Slobodan Simonović.- Podigla je veći broj crkava, imala je svoju biblioteku. Njeno književno stvaralaštvo predstavljaju tri pisma sačuvana u Gorničkom zborniku, upućena Nikonu Jerusalimu oko 1440.godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)