OTIMAJU IMANJA SRBA U BENKOVCU: Hrvatska sprovodi "Oluju" i u katastru

V. C. S.

28. 02. 2023. u 11:00

UKOLIKO ne ulože žalbe na najnovije mere "podržavljenja" u Hrvatskoj, na hiljade srpskih porodica iz benkovačkog kraja, baš kao i mnoge hrvatske, ostaće bez zemlje. Prvi mart je poslednji rok do kada meštani ove opštine mogu da predaju prigovore ako su im imanja u sudsko-zemljišnim knjigama upisana kao vlasništvo države Hrvatske.

ОТИМАЈУ ИМАЊА СРБА У БЕНКОВЦУ: Хрватска спроводи Олују и у катастру

Foto Facebook

U pisanju prigovora pomaže im Eparhija dalmatinska, a u prostorijama crkvene opštine u Benkovcu pravnici Srpskog narodnog veća asistiraju ljudima u sastavljanju žalbi.

- Grad Benkovac je javno objavio Predlog programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Hrvatske za područje Benkovca kojim se pokušava oduzeti imovima svima koji su je koristili, a vodila se kao opštenarodna imovina - saopštila je Eparhija dalmatinska.

Predlog programa sadrži popis svih katastarskih čestica (parcela) u vlasništvu Hrvatske određenih za davanje.

- Ovim putem pokušava se oduzeti imovina svima koji su uživali i koristili je, a vodila se na opštenarodnoj imovini, te će se dati-prodati drugima - upozorili su iz Eparhije.

Za davanje u zakup ukupno je predodređen 2.801,6 hektara, a za prodaju 2,1 hektar oranica, šuma, vinograda...

Ovo je stvorilo veliku paniku među srpskim življem, pa su se ispred prostorija crkvene opštine SPC, ali i zgrade benkovačke opštine formirali veliki redovi.

- Katastarske knjige se razli - kuju od sudsko-zemljišnih i ispada da svi oni koji su kao vlasnici zemlje upisani u katastru, a ne u sudu, nisu više vlasnici - kaže R. M. iz Benkovca. - Rok da uložimo žalbe i dokažemo da decenijama, pa i stolećima posedujemo i obrađujemo tu zemlju, prekratak je: od 15. februara do 1. marta. Devedeset odsto Srba rasuto je po svetu, od Evrope, do Australije i Kanade, pa većina niti zna šta se dešava, niti može brzo da reaguje. Drugi su pak pripadnici starije, povratničke populacije, i takođe ne znaju šta bi trebalo da rade. Sigurni smo da taj vakuum Hrvatska želi da iskoristi za još jedno etničko čišćenje u katastarskim knjigama.

Prema rečima našeg sagovornika, reč je o najplodnijoj zemlji - Ravni Kotari tzv. Mala Kalifornija, katastarske opštine Islam Grčki, Biljane Donje, Biljane Gornje, Smiličić, Kula Atlagić, Jagodnja Gornja, Bijelina, Ceranje Gornje, Pristeg, Radašinovci... R. M. kaže da je u pitanju pravi "katastarski genocid", čije su Hrvati manje žrtve, jer je teret najvećim delom pao na Srbe.

- Na stotine i stotine prigovora je već uloženo. Ni u Splitu, ni u Zadru zemljišne knjige se ne poklapaju sa katastrom, ali njih niko ne dira. Ljudi su besni i uplašeni - kaže R. M.

Savo Štrbac, prvi čovek Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", objašnjava da je u Hrvatskoj, uz veliku finansijsku podršku EU, počelo sređivanje sudsko-zemljišnih knjiga, za šta je, kako kaže, opredeljeno više novca nego za Pelješki most.

- S pravne strane, bio bi ovo potez vredan priznanja da nemamo problem, a to je da većina Srba nije tamo i pitanje je da li će stići do 1. marta da uloži prigovor - kaže Štrbac.

Prema njegovim rečima, sudsko-zemljišni vlasnici u Hrvatskoj se tretiraju kao pravi vlasnici, dok su u katastru posednici, odnosno oni koji tu zemlju decenijama obrađuju. A sve dok se posednik ne nađe u zemljišnim knjigama, on formalno nije vlasnik.

- Mnogo zemlje je oduzeto posle rata od veleposednika i agrarnom reformom dato seljacima. I za vreme Kraljevine je bila agrarna reforma. Parcelama se trgovalo, braća su ih međusobno delila i spajala, a da sve to nije sprovedeno kroz zemljišne knjige. Sad je Hrvatska odlučila da uvede red, ali je rok za prigovore prekratak, jer se u međuvremenu desio rat i Srbi su se odselili.

Štrbac dodaje da geometri već godinama izlaze na teren i pokušavaju da odrede granice parcelama. On navodi nedavni, u najmanju ruku neobičan slučaj, čoveka koji je geometrima dao takvu liniju razgraničenja svog placa sa komšinicom koja živi u Srbiji, da joj granica prelazi posred kuće. Žena sada mora da pokrene sudski spor. To isto će morati da učine i svi oni koji ne uspeju da ulože prigovor na Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u roku. U sudskom sporu moraće od Hrvatske da povrate dedovinu.

SLUČAJ POTOMAKA VLADANA DESNICE 

JEDAN od primera kako se zemljišne knjige razlikuju od katastarskih jeste i slučaj potomaka čuvenog pisca Vladana Desnice, koji vodi poreklo od srpskog uskoka Stojana Jankovića. Jankovići, odnosno Desnice, bili su veleposednici u Islamu Grčkom. Zemlja koja im je oduzeta posle rata i dalje se u zemljišnim knjigama vodi na njih, pa su Desničini potomci, po rečima Štrpca, pozvali seljane koji decenijama obrađuju ove parcele da se na njih i uknjiže.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)