UNIFORMU VS OBLAČI I PET DEVOJAKA: U Novom Sadu ispraćeni kandidati na dobrovoljno služenje vojnog roka

Z. G.

27. 02. 2023. u 18:17

NA dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i vojno-stručno osposobljavanje za rezervne oficire, u martovskom uputnom roku, ispraćeno je danas u Novom Sadu ukupno 26 kandidata sa područja Južnobačkog okruga, među kojima je i pet devojaka.

УНИФОРМУ ВС ОБЛАЧИ И ПЕТ ДЕВОЈАКА: У Новом Саду испраћени кандидати на добровољно служење војног рока

Pres služba Grada

Kandidati, koji su ispunili propisane uslove za šestomesečnu obuku u centrima Vojske Srbije, potpisali su ugovore na tradicionalnoj svečanosti u prostorijama novosadskog Centra Ministarstva odbrane, u prisustvu predstavnika Grada, Okruga i Vojske Srbije. Pozdravljajući okupljene, zamenik gradonačelnika Sada Igor Crnobarac je budućim vojnicima poželeo da u šestomesečnoj obuci steknu nova znanja i veštine kako bi, kao pripadnici Vojske Srbije, bili osposobljeni da blagovremeno reaguju kad bude neophodno, odnosno kad su ugroženi ljudi, njihova bezbednost i imovina.

- Znamo koliko je Vojska važna institucija koja reaguje u različitim vanrednim okolnostima. Hvala joj na svemu što čini za naš narod a Grad Novi Sad će biti uvek tu da podrži našu vojsku - naglasio je Crnobarac.

Načelnik Centra Ministarstva odbrane za Novi Sad potpukovnik Dragan Dimoski pozvao je zainteresovane da se prijave za upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka i u junskom roku. On je objasio da to može učiniti dolaskom u neku od kancelarija MO na teritoriji Južno-bačkog upravnog okruga, elktronskim putem preko portala eUprava i u ekspoziturama JP „Pošta Srbije“.

Obuka za rezervne oficire biće realizovana u Vojnoj akademiji u Beogradu a budući vojnici će vojni rok služiti u tri faze. U prvoj fazi će mesec ipo biti u lokalnim Centrima za osnovnu obuku, zatim u drugoj fazi u Centrima za specijalističku obuku i poslednja tri meseca provešće u jedinicama Vojske Srbije. Dok se nalaze na odsluženju vojnog roka, svaki kandidat, pored plaćenih trošova prevoza za odlazak i povratak sa dobrovoljnog služenja vojnog roka, mesečno dobija novčano primanje u iznosu od 38.000 dinara.

Posle odsluženja vojnog roka svi kandidati mogu da konkurišu i zasnuju radni odnos u Vojsci Srbije u svojstvu profesionalnog vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona