SRPSKI PLAVI ŠLEMOVI IDU U MOZAMBIK: Predlog za nove međunarodne misije u kojima će učestvovati naša vojska (FOTO)

R.Dr. - S.S.R.

23. 02. 2023. u 13:23

PRIPADNICI Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u okviru učešća u multinacionalnim operacijama pod zastavom Ujedinjenih nacija i Evropske unije mogli bi već ove godine prvi put da otputuju u Mozambik i na Sinajsko poluostrvo.

СРПСКИ ПЛАВИ ШЛЕМОВИ ИДУ У МОЗАМБИК: Предлог за нове међународне мисије у којима ће учествовати наша војска (ФОТО)

FOTO: Arhiva novosti

Srpski oficiri, podoficiri i vojnici premijerno će postati i deo borbene grupe EU za upravljanje kriznim situacijama (HELBROC), a kontingent srpskih "plavih šlemova" biće proširen i na - inženjerijsku jedinicu.

Proširenje liste mirovnih misija na Mozambik, Sinajsko poluostrvo i borbene grupe EU predviđeno je predlogom odluke koju je Vlada nedavno uputila na raspravu Narodnoj skupštini. Rasprava je zakazana za sutra, a posle glasanja i dva nova odredišta postaće deo zvaničnog Plana upućivanja snaga odbrane u međunarodne mirovne misije.

Na ovom spisku navedeno je više od 20 multinacionalnih operacija u koje mogu biti upućeni pripadnici srpske vojske, s tim što su predloženom odlukom ukupne snage koje mogu biti poslate u svet tokom jedne kalendarske godine povećane sa 700 na 800 pripadnika.

- To je važno za međunarodni kredibilitet države, koja je pune dve decenije izvoznik mira u svetu - kažu u Generalštabu VS.

UZ "KAZU" LAKŠI TRANSPORT

U FABRICI aviona "Erbas" u Sevilji završen je prvi od ukupno dva naručena transportna aviona C295 M "kaza" za Vojsku Srbiju. Avion je kompletiran, a proizvođač je na novoj letelici iscrtao i srpske vojne oznake. Avion bi trebalo da bude isporučen u sledećih nekoliko nedelja. Nabavkom ove letelice Vojska Srbija dobija nove mogućnosti za transport snaga, uključujući i prevoz kontingenata vojnika za mirovne misije. Do sada su za odlazak u svet korišćeni avioni partnerskih država ili je transport ugovaran sa civilnim avio-kompanijama po komercijalnim uslovima. To je važno i sa finanasijskog aspekta, jer UN i EU neuporedivo veće fondove za međunarodne operacije ostavljaju vojskama koje imaju zaokružen sistem logistike i transporta.  

Vojna misija Evropske unije za obuku u Mozambiku uspostavljena je odlukom Saveta za spoljne poslove 2021. godine u Briselu. Mandat misije podrazumeva podizanje nivoa operativnih sposobnosti oružanih snaga Mozambika, uspostavljanje struktura za komandovanje i kontrolu, kao i obuku pripadnika tamošnje vojske u rukovanju vojnom opremom - donacijom EU.

Na Sinajskom poluostrvu "plavi šlemovi" su raspoređeni nakon rezolucija UN iz 1967. i 1973. godine, radi postizanja pomirenja posle Izraelsko-arapskog konflikta.

Borbene grupe EU za upravljanje kriznim situacijama nastale su 2000. godine, nakon sastanka Evropskog saveta u Nici. Da bi ove snage bile angažovane na nivou EU potrebno je postojanje krize, kao i potrebe za brzim angažovanjem. Borbena grupa HELBROC postoji od 2005. godine. Kako je navedeno u odluci Vlade Srbije, naše snage će u prvoj polovini ove godine biti u pripravnosti u okviru ove borbene grupe, ali nije isključeno učešće i u drugim borbenim grupama u narednom periodu.

Srbija u međunarodnim mirovnim operacijama UN učestvuje od 2002. godine, a u misijama pod mandatom EU od 2012. godine. Do sada je kroz operacije u inostranstvu prošlo više od 5.200 pripadnika Ministarstva odbrane i VS. Oni su čuvali mir u Kongu, Libanu, Kipru, Čadu, Centralnoafričkoj Republici, Sudanu, Bliskom istoku. Tokom 2022. srpski "plavi šlemovi" učestvovali su u pet misija UN i tri EU, sa ukupno 278 pripadnika.

   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)