SRBIJA NA RASKRSNICI PUTEVA ZEMLJOTRESA: Profesor Milovanović o nezapamćenom komešanju tla koje je pogodilo i Balkan

Boris Subašić

22. 02. 2023. u 09:07

NASTAVLjA se nezapamćeno komešanje tla u Sredozemlju pokrenuto katstrofalnim zemljotresima u Turskoj i Siriji, uprkos očekivanjima naučnika.

СРБИЈА НА РАСКРСНИЦИ ПУТЕВА ЗЕМЉОТРЕСА: Професор Миловановић о незапамћеном комешању тла које је погодило и Балкан

Foto: Shutterstock/Ilustracija/Google maps

Tektonske promene zahvatile su neoubičajeno širok region, od Levanta do Balkana, na kome je Srbija postala raskrsnica "puteva energije zemljotresa". Aktiviran je i mikro-rased kojim se seizmička energija širi preko Grčke, Makedonije, jug Srbije, Kopaonika i dalje prema Bosni

Prof dr Dragan Milovanović/FOTO: Arhiva novosti

 

- Očekivanja da se tlo smiruje demantovali su novi zemljotresi u Turskoj i Siriji gotovo iste magnitude kao i oni početni, što je potpuno neuobičajeno. I ovog puta epicentri su plitki i zato oslobađaju ogromnu energiju koja se širi mikrorasednim zonama u neočekivano širokom području. Novi potresi zabeleženi u Zapadnoj Srbiji ukazuju je seizmička energija sada aktivirala "vardarsku" mikro-rasednu zonu. To znači da se tektonski poremećaji iz Turske šire preko Kipra, Grčke, Makedonije na jug Srbije, Kopaonik i dalje prema Bosni - rezimira profesor dr Dragan Milovanović.

Prva serija zemljotresa na zoni podvlačenja afričke pod evroazijsku kontinentalnu ploču aktivirala je mikrorasede na pravcu Turska - Bugarska - severoistočna Srbija - Rumunija, pa se tlo prošle nedelje treslo od Beograda do karpatske Oltenije.

- Aktiviranjem vardarskog mirkoraseda Srbija se sada našla na raskrsnici puteva kojima se širi energija zemljotresa. Teško je predvideti buduće događaje, jer je očigledno da je reč o pokretima tla u Sredozemlju kakva nisu zabeležana od početka naučnih merenja. Čini mi se je sve pokrenula vulkanska aktivnost koja je ispraznila velike komore s magmom ispod Španije, pa je tlo "klecnulo" i probudilo Etnu i Stroboli, a zatim su poremećaji nastavili da se šire ka istoku. Zemljotresi u Turskoj i Siriji mogu da budu posledica ovih dešavanja, ali sada su oni okrenuli proces na drugu stranu, a nadam se da neće pokrenuti uspavane vulkane kao što je Santorini. Kolika je energija najnovijih potresa pokazuje pojava "munja iz zemlje" električnog pražnjenja nastalog u vazduhu jonizovanom od intenzivnog trenja stena. Sa naučnog stanovišta prisustvujemo čudu, ali sa praktične strane je zastrašujuće - kaže prof dr Milovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)