NA IKONI RUSKI VOJNIK U SRPSKOJ UNIFORMI: Oslikale je monahinje kod Vranja, a svetac se javio u snovima - tokom NATO agresije (FOTO)

J. S.

15. 02. 2023. u 09:00

U ŽENSKOM manastiru Sveti Pantelejmon u selu Lepčincu nadomak Vranja, jednoj od omiljenih svetinja vernika na jugu Srbije, nalazi se jedinstvena ikona ruskog vojnika u uniformi.

НА ИКОНИ РУСКИ ВОЈНИК У СРПСКОЈ УНИФОРМИ: Осликале је монахиње код Врања, а светац се јавио у сновима - током НАТО агресије (ФОТО)

Foto: J.S.

Na zidu crkve, koja je deo predivnog manastirskog kompleksa posebno mesto zauzima ikona vojnika u uniformi. Ovakvi prizori prava su retkost u pravoslavnim hramovima, a pretpostavlja se da je reč o jedinoj ikoni ovakvog tipa u srpskim hramovima. Ikona predstavlja Svetog Jovana Ruskog u stojećem stavu, obučenog u uniformu srpske vojske.

Ikonu su naslikale sestre manastira Svetog Pantelejmona povodom čuda koje se dogodilo 1999. godine, o kome je ovdašnje sveštenstvo saznalo  iz dopisa sveštenika u crkvi gde se čuvaju mošti Svetog Jovana Ruskog u selu Prokopion, na ostrvu Eviji.

U dopisu  koji je stigao u Eparhiju vranjsku opisano je kako su u crkvu na Eviji te godine u vreme NATO bombardovanja došla dva čoveka iz različitih krajeva Grčke. Iako se nisu poznavali, oni su sveštenicima ovog svetog hrama ispričali gotovo istovetnu priču, koja glasi ovako.

Sanjali su, nezavisno jedan od drugog, Svetog Jovana kako skida svetu odeždu u koju je bio odeven i oblači vojničku uniformu. Tada je rekao:

Foto: J.S.

- Idem u Srbiju, da pomognem našoj braći Srbima, jer se tamo progoni pravoslavlje".

Monahinje se prisećaju da je mir koji je značio i prestanak bombardovanja na Srbiju potpisan u Kumanovu, na dan kada se proslavlja Sveti Jovan Ruski, 9. juna. Svojevrsna simbolika i mir koji je usledio razlog su što se svetitelj u vojnoj uniformi srpske vojske našao u crkvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije