CAR DUŠAN JE IMAO POSEBAN VINOVOD NA KOSOVU: Za Srbe u južnoj pokrajini je vino simbol trajanja na ovim prostorima

D. Z.

14. 02. 2023. u 19:52

TRADICIJA spravljanja vina na Kosovu i Metohiji doseže od davnih vremena, vremena cara Dušana kome je iz vinarije u Velikoj Hoči posebnim vinovodom dopremano vino do njegovih odaja u Prizrenu.

ЦАР ДУШАН ЈЕ ИМАО ПОСЕБАН ВИНОВОД НА КОСОВУ: За Србе у јужној покрајини је вино симбол трајања на овим просторима

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Ta vinarija i danas postoji što ukazuje da je vino bilo na izuzetnoj ceni među našim narodom na Kosovu i Metohiji kao što je i danas jer su vinogradi deo našeg bitisanja na ovim prostorima.

Zato i oni koji nisu u stanju da obrađuju svoje vinograde jer su morali da napuste rodnu grudi, nastoje da proizvode vina i u raseljeništvu.

FOTO PRIVATNA ARHIVA

Ovo je danas povodom Sajma Vina u Kosovskoj Mitrovici istakao Milenko Miško Jovanović vlasnik jedne od vinarija na severu Kosmeta koji je po izbeglištvu iz rodne Đakovice nastavljao da proizvodi vino iz zakupljenih vinograda u Velikoj Hoči u vinariji u selu Grabovac na severu Kosmeta u opštini Zvečan.

I dok ističe da proizvodnju od oko 20.000 litara vina planira da pojača, Jovanović konstatuje da su vinogradi u Velikoj Hoči i proizvodnja vina održali žitelje ove enklave na krajnjem jugu Kosova i Metohije u opštini Orahovac.

FOTO PRIVATNA ARHIVA

Jovanović napominje da se vinogradarstvo na Kosovu i Metohiji ponovo obnavlja zahvaljujući pomoći države Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i zaključuje da je proizvodnja vina u srpskim sredinama simbol opstanka života i trajanja na ovim prostorima.

Inače, gost ove vinarije na Sajmu vina u Beogradu bio je i Novak Đoković čije poreklo vuče sa Kosova i Metohije i opštine Zvečan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEČERAS DRUGO IZVLAČENJE: Dva stana u Beogradu u svakom kolu nagradne igre Uzmi račun i pobedi 2024