HRVATI BI OPET U LOV NA SRBE: Poslanik Domovinskog pokreta najavljuje mesečno po "dve-tri prijave za ratne zločine"

V. Crnjanski

13. 02. 2023. u 10:00

STIPO Mlinarić, poslanik prodesničarskog Domovinskog pokreta u hrvatskom Saboru najavio je novi lov na Srbe. Centar "Dr Ivan Šreter", na čijem je čelu, svakog meseca, kako je nedavno izjavio, predaće Državnom tužilaštvu (DORH) od dve do tri krivične prijave "za ratne zločine", a prve dve, predate u petak, odnose se na one "počinjene u Bijelom Polju i Vukovaru".

ХРВАТИ БИ ОПЕТ У ЛОВ НА СРБЕ: Посланик Домовинског покрета најављује месечно по две-три пријаве за ратне злочине

FOTO: Arhiva novosti

Krivična prijava za "vukovarski slučaj" obrađuje gađanje ukrajinskog rečnog teretnog broda kod Vukovara, 13. novembra 1991, kada su poginula dvojica Ukrajinaca. Žrtva u Bijelom Polju je, kako se navodi u prijavi, "preživela zločin, ali je počinila samoubistvo".

FOTO:Facebook

Stipo Mlinarić

Mlinarić, inače rodom iz Vukovara, traži od Hrvatske da procesuira i ceo Generalštab tadašnje JNA, jer su "sve paravojne formacije koje su delovale na području Hrvatske bile neposredno pod komandom JNA i Centar za to ima dokumente".

- Mlinarić je jednu od te dve krivične prijave pokazao na proustaškoj televiziji Bujica i na njoj se videlo ime Miće Ljubičića, čoveka koji je za vreme rata radio u inostranstvu i uopšte nije bio tu - kaže za "Novosti" Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas". - Ovaj čovek ne razume šta se dešava i ne zna kako da reaguje. Na čelu Domovinskog pokreta je, inače, Ivan Penava, koji je izašao iz HDZ-a jer mu je politika prema Srbima bila "preblaga".

ODŠTETA "LOGORAŠIMA"

MLINARIĆ tvrdi da će se Centar "Dr Ivan Šreter" boriti da zarobljenici ratnih logora dobiju presudu i obeštećenje, kao što su, kako je rekao, "srbijanski vojnici, koji su bili u vojnom zatvoru u Splitu, dobili više od šest miliona kuna".

Licemernu izjavu Mlinarić zaključuje time da će novac "biti doniran deci oboleloj od malignih bolesti".

Štrbac napominje da se u lov na Srbe i nekadašnje pripadnike JNA, kao "ratne zločince", pored zvaničnih državnih organa, uključilo i mnoštvo ultradesničarski orijentisanih pojedinaca. Država i dalje angažuje veliki broj policijskih inspektora koji rade na ovim predmetima, kao i četiri tužilaštva i četiri suda, ali krivične prijave podnose i mnogobrojne organizacije, pa praktično niko nije siguran da se neće naći u fokusu organa gonjenja. I to ne samo ako zakorači u Hrvatsku, već i ako živi u inostranstvu.

FOTO: Arhiva novosti

Savo Štrbac

Prošle godine je otvoreno nekoliko desetina novih istraga i podignuto optužnica, a poslednje hapšenje desilo se 27. januara, u Klivlendu, u Americi. Tada je uhapšen Jugoslav Vidić, koji je u odsustvu, u Sisku, osuđen na dve decenije zatvora jer je, navodno, 1991. godine u Petrinji, u poznatoj Mesnoj industriji odsekao ruku Stjepanu Komesu, kojom se ovaj rukovao sa Franjom Tuđmanom. Komes je iskrvario i izdahnuo, a Vidić, koji je u to vreme imao 23 godine, negirao je delo.

- Prošle godine smo objavili da je Hrvatska procesuirala više od 3.700 osoba zbog ratnih zločina, od kojih su samo tri odsto Hrvati, a brojke su opet porasle, pa ćemo uskoro objaviti nove - kaže Štrbac. Kroz podizanje optužnica uspeli su ono što nisu tokom rata, da svedu broj Srba u zemlji na svega tri odsto, s tendencijom daljeg pada. Od procesa za ratne zločine napravili su "svetski brend", koji izvoze na Kosovo, u BiH, a sada i u Ukrajinu. Na čelu hrvatske delegacije koja podučava ukrajinske kolege je bivši glavni tužilac Mladen Bajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!