ZAŠTITIMO ORLOVE KRSTAŠE: Duboko ukorenjeni u našu tradiciju i kulturu, a preti im nestajanje

Lj.P.

06. 02. 2023. u 13:29

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokreće veliku kampanju za prikupljanje novčanih sredstava koja će se iskoristiti za dalji rad na opstanku orla krstaša, impozanntne ptice grabljivice koja se nalazi na našim naicionalnim obeležjima. Orao krtaš je, kako ističu, godinama unazad na ivici opstanka.

ЗАШТИТИМО ОРЛОВЕ КРСТАШЕ:  Дубоко укорењени у нашу традицију и културу, а прети им нестајање

FOTO:Szilard Morvai

Od 2016. godine kada je u Srbiji preostao samo jedan gnezdući par orlova krstaša, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je zajedno sa partnerskim organizacijama, brojnim volonterima, saradnicima i aktivistima ulagalo napore da se ovrsta oporavi. Nedavno je završen šestogodišnji PannonEagleLIFE projekat u okviru kojeg je u našoj zemlji po prvi put organizovano danonoćno čuvanje jednog ptičjeg para, postavljene su metalne platforme za gnežđenje krstaša, košeni zarasli pašnjaci i formirana hranilišta. Uloženi napori dali su rezultate pa sada, na početku 2023. godine imamo pet gnezdećih parova orlova krstaša.

Broj je ohrabrujući, ali i dalje strahovito mali, znajući brojne opasnosti koje ugrožavaju opstanak krstaša oni bi i dalje u jednom danu mogli da nestanu sa teritorije Srbije. Kako bi prikupili sredstva neophjodna za dalji rad na zaštiti, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokrenulo je veliku kampanju.

- Krstašima je pomoć neophodna. U to smo se uverili još 2016. kada se u letnjoj oluji srušilo stablo na kojem je bilo gnezdo i zatrpalo krstaše zajedno sa mladuncima. Ptice su preživele samo zahvaljujući brzoj intervenciji volontera koji su ih spasili i postavili u veštačko gnezdo. Da tada nije bilo čuvara, verovatno bi svi stradali i tu bi bila gotova priča o krstašu u Srbiji – kaže Uroš Stojiljković, koordinator kampanje iz DZPPS.

Krstašu prete ubijanje, trovanje i nestanak staništa pogodnog za gnežđenje i ishranu. Vrlo su osetljivi na uznemiravanje u periodu gnežđenja i odgoja mladih od marta do avgusta. Novčana sredstva neophodna su su upravo zato da bi u tom periodu bili štićeni.

Neophodna je novčana pomoć koja će biti iskorišćena za obilazak gnezda u Vojvodini u teškim terenskim uslovima, te je neophodno obezbediti gorivo, hranu i smeštaj za čuvare krstaša. Kako bi bio osiguran opstanak mladih koji napuštaju roditeljsko gnezdo, potrebna su i dva uređaja za satelitsko praćenje uz pomoć kojih će čuvari moći da reaguju ukoliko ptice zapadnu u opasnost.

Svi koji žele da doniraju novac, iz Srbije ili inostranstva, mogu to učiniti putem sajta donacije.rs ili direktnom uplatom na račun Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a određen broj donatora očekuju i lepi pokloni u znak zahvalnosti.

- Orlovi krstaši su duboko ukorenjeni u našu tradiciju i kulturu, nalaze se i na grbu naše države, te je njihov opstanak pitanje i od nacionalne, istorijske i kulturne vrednosti. N e bi bilo dobro da on postoji jedino na grbu kao simbol. Zato, hajde da pomognemo krstašu i da u budućnosti ne tražimo odgovore za njegov nestanak, već zaslužne za njegov opstanak – zaključuje Stojiljković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april